Tek što je nedavno osvanula vest da je Evropski sud presudio u korist mreže poljoprivrednika koji su razmenjivali semenke starih sorti voća i povrća, a protiv industrijskog giganta koji je podneo tužbu, iz sveta stiže još jedna dobra vest. Monsantu, jednoj od najvećih svetskih proizvođača genetski modifikovanog semena, se smeši kazna od 7.5 milijardi dolara koju će morati da plati brazilskim odgajivačima soje. Borba protiv lanaca koje svetske korporacije nameću poljoprivrednicima se izgleda zahuktava.

Oko 85% brazilske proizvodnje soje dolazi iz genetski modifikovanog semena, a Monsanto je naplaćivao takse na korišćenje semena. Naime, GM soja je 1998.godine prokrijumčarena iz Argentine u Brazil i naišla na lakoverno prihvatanje farmera jer je bila otporna na Roundup herbicid, koji je takođe proizvod američke korporacije. Kada je 2005.godine brazilski predsednik legalizovao GM seme zbog toga što ga je, navodno, većina poljoprivrednika već koristila, Monsanto je počeo da naplaćuje taksu od 2% svakome ko je proizvodio njihovu soju. Pored toga, farmeri su morali da potpišu ugovor da neće čuvati seme za buduće setve, što je bila praksa poljoprivrednika od kada postoji to zanimanje. I tu nije kraj bezobrazluku – ako su testovi Monsanta pokazivali da su farmeri pomešali GM i običnu soju, oni su morali da plaćaju 3% za tu svoju nesmotrenost. Sve dok se grupa poljoprivrednih sindikata iz najjužnije brazilske pokrajine nije udružila i podnela tužbu protiv Monsanta.

Aprila ove godine, sud je doneo presudu da je naplaćivanje takvih taksi nelegalno i naredio da se seljacima vrati sve što je od 2005. uzeto na ime taksi ili minimum od 2 milijarde dolara. Podrazumeva se da je doneta i presuda da se prestane sa naplatom taksi za kros-kontaminaciju GM i običnog semena soje. Monsanto se žalio na ovu odluku, ali rezultat može biti još gori po njih: Brazilski vrhovni sud je odlučio da se presuda iz jedne pokrajine prenese na čitavu državu što bi, ako se slučaj dobije, Monsanto koštalo 7,5 milijardi dolara.

Naravno da oni ne odustaju i da će nastaviti da naplaćuju svoje takse sve dok sud ne izda konačnu presudu, ali ako su ovakve stvari počele da se dešavaju možda možemo biti optimisti kad je u pitanju budućnost hrane.