Više od 1.000 Beograđana potpisalo je peticiju za gradske bašte. Traže od lokalne samouprave da ustupi neiskorišćene zelene površine onima koji bi uzgajali organsku hranu.

Inicijativu za gradske bašte pokrenulo je Baštalište, grupa obrazovanih poljoprvrednika koja uzgaja hranu bez pesticida. Parcelu im je ustupila osnovna škola.

“Pogledajte kako je ovo lepo, svi smo tu komšije, imamo svoje parče zemlje, družimo se na svežem vazduhu, dovodimo decu, deca se druže, mi ih zovemo organik kids”, ističe magistar ekonomije Lana Marić.

Zainteresovanih za Baštalište je više nego zemljišta, pa je Gradska uprava za privredu obećala da će predložiti gradonačelniku da im se ustupe zelene beogradske površine koje se ne koriste.

“Ja ću apsolutno da podržim tu ideju mladih. Jedan idejni projekat kako bi to izgledalo, neka pošalju sekretarijatu za privredu”, kaže gradski Sekretarijat za privredu Saša Rokvić.

Sabina Kerić iz Baštališta kaže da je sledeći korak u kampanji za gradske bašte da se krene sa mapiranjem prostora koji bi mogli da budu pogodni za gradske bašte.

“Takođe, moramo da aktiviramo građane da pogledaju malo oko sebe i da vide gde to u njihovoj okolini postoje pogodna mesta za to”, kaže Kerićeva.

Možda ne na Terazijama, ali gradske bašte su svakako moguće u širem gradskom jezgru ili na periferiji. One bi značile povratak gradskog čoveka prirodi, rekreaciju ali i besplatanu zdravu hranu.

Više na RTS-u