Borba protiv gladi i siromaštva mora biti jedan od prioriteta u programima vlada, multilateralnih institucija i nevladinih organizacija. Svetska populacija će 2050. godine dostići devet milijardi. Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) pri Ujedinjenim nacijama upozorava na potrebu za znatnim povećanjem snabdevanja hranom u svetu, kako bi se zadovoljile potrebe ljudi. Afrička proizvodnja hrane će morati da se poveća pet puta, a proizvodnja u Latinskoj Americi morala bi da se udvostruči.

Organizacija za hranu i poljoprivredu procenjuje da bi 90 odsto ovih potreba moglo da se zadovolji porastom produktivnosti. Znamo, međutim, da je problem gladi u suštini problem pristupa hrani.

Globalni izazovi u vezi sa snabdevanjem hranom su naročito komplikovani, a FAO može i mora da ima glavnu ulogu u borbi protiv gladi, stimulišući održivu proizvodnju hrane i unapređujući globalno snabdevanje hranom.

Liderstvo i partnerstvo na ovom polju nikada nisu bili neophodniji. Glad i siromaštvo idu ruku pod ruku, otuda ćemo rešavanjem problema snabdevanja hranom pomoći da odgovorimo na širi izazov postizanja održivog globalnog razvoja u vreme rastuće patnje i nestabilnosti u mnogim regionima. Porodice se suočavaju sa pritiskom zbog nesigurnog snabdevanja hranom, sa malo nade da će u bliskoj budućnosti dobiti pomoć. Upravo ovog meseca FAO prognozira da će 2012. godine verovatno dominirati visoke i nestabilne cene poljoprivrednih proizvoda.

Dosadašnji rezultati Brazila u rešavanju problema gladi i siromaštva dobro su poznati. Program „Bez gladi”, koji je 2003. kreirao i koordinisao dr Hoze Gracijano da Silva, kombinovao je hitne akcije sa strukturalnim merama za obezbeđivanje hrane. To je bila početna tačka za sve druge politike sprovođene tokom narednih godina. Programi za transfer prihoda kao što je „Bolsa Familija” – koji pomaže četvrtini stanovništva – kombinuju obezbeđivanje hrane, pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, sa merama za podsticanje lokalnog razvoja, naročito u ruralnim oblastima.

Podsticanje porodica da se bave poljoprivredom bilo je od suštinskog značaja za uspeh socijalne politike u Brazilu. Na porodičnim farmama se proizvodi 70 odsto hrane koja se troši u zemlji i predstavlja deset odsto brazilskog bruto društvenog proizvoda. Ovi rezultati ne bi bili mogući bez istraživanja u oblasti poljoprivrede, agrarne reforme i vlasništva nad zemljom, tehničke pomoći i pristupa kreditima i osiguranju, između ostalog. Uz pomoć svega ovoga, 32 miliona Brazilaca (preko 16 odsto stanovništva) pobedilo je siromaštvo.

Bez poboljšanja životnih uslova za svoje građane nijedna zemlja ne može postići održivi razvoj; a brazilsko iskustvo pokazuje da su za pobeđivanje gladi potrebne koordinisane akcije, politička volja i učešće čitavog društva. Sa kandidaturom Gracijana da Silve za FAO, Brazil reafirmiše svoju posvećenost univerzalnoj agendi borbe protiv siromaštva i gladi.

Više u Politici