Gregerli Manjoki je alergičan na ambroziju. „Na početku sezone polena moje grlo, nos i oči počinju da svrbe. Potom mi je sve lošije. Kašljem. Oči peku i lice otiče”, kaže on.

Između 10 i 15 odsto populacije u Mađarskoj ima alergijske reakcije, kada dođe u dodir sa polenom korova, procena je zdravstvenih zvaničnika. Ambrozija je naročito rasprostranjena u nekim zemljama EU. U Mađarskoj pre svega nastanjuje polja suncokreta.

0,,17080632_303,00

Tamaš Kemiveš sa mađarskog Instituta za zaštitu biljaka procenjuje da ambrozija nanosi štetu poljoprivredi od 100 miliona evra godišnje.

Ambrozija, koja potiče iz Severne Amerike, prenosi se u Evropu putem zagađenih poljoprivrednih uređaja i ptičje hrane. Reč je samo o jednoj od 1.500 vrsta koje su opasne i koje treba iskoreniti u Evropi.

Komesar EU za prirodnu sredinu Janez Potočnik najavio je u Briselu da će se 28 država članica obavezati na zajedničke akcije. Širenje stranih, štetnih biljaka, bakterija, gljiva i životinja, ne zaustavlja se na granicama.

“Želimo da zaustavimo širenje unetih stranih vrsta u EU, pre nego što one osvoje Uniju i ovde donesu velike probleme. Članice moraju da identifikuju puteve za rasprostiranje štetnih vrsta i razviju akcione planove”, rekao je Potočnik.

Komesar je najavio bolju koordinaciju akcija iskorenjivanja. Poručivši da dragog rešenja nema, nego da se iskorene sve vrste, koje su već dospele u EU, u protivnom biće samo još više štete. „Moramo da razradimo postojeće sisteme. Već su učinjeni značajni napori na nacionalnom i evropskom nivou”, ističe Potočnik.

Biološka invazija nanosi štetu od 12 milijardi evra godišnje, procene su EK. Naravno da je nemoguće istovremeno iskoreniti sve nepoželjne biljke i životinje. Okvirni plan već postoji, EU želi najpre da iskoreni 50 vrsta, mada lista još nije načinjena.

Dobre šanse da se nađe na listi, pored ambrozije, ima i tigrasti komarac, domorodac Azije, koji je bio prenosnik denga groznice. On se preko južne Evrope širi sve dalje ka severu. Zebraste dagnje i agresivni stršljeni iz Azije, koji ubijaju pčele, nanose ogromnu štetu vrstama u Evropi.

Više na DW