Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da se intenzivno radi na nalaženju modela za sigurno i održivo finansiranje zaštite životne sredine.

“Očekujem da će do početka naredne godine biti nadjen model za finansiranje projekata zaštite životne sredine, a da li će se zvati fond ili nekako drugačije, to nije važno”, kazala je ona novinarima.

Bogosavljevićeva je navela da je prethodnih dana država u celosti isplatila dug reciklerima od 1,6 milijardi dinara za prikupljeni i preradjeni otpad u 2013. godini.

U toj oblasti radi oko 1.000 ljudi, dok je posredno zaposleno još oko 10.000 ljudi koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina.

“Za ovu godinu koja će biti isplaćivana u narednoj, svesni smo da će nam trebati više sredstava, jer su recikleri u vreme poplava više radili. Ne bežimo od toga da isplatimo sve što su pošteno zaradili”, rekla je ona i dodala da će novca biti.

“Već razgovaram s ministrom finansija o budžetu za narednu godinu i već sam mu nagovestila da bi u narednom budžetu trebalo da bude više novca za reciklere s obzirom na veći obim posla koji su obavili u ovoj godini”, rekla je Bogosavljević.

Pošto je danas u Briselu počeo bilateralni skrinig za Poglavlje 27 o životnoj sredini, gde delegacija Srbije predstavlja stanje u toj oblasti, ministarka je rekla da “mi nismo zadovoljni stanjem u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji, zbog čega činimo sve da to stanje u narednim godinama unapredimo”.

Dodala je da će najviše novca biti potrebno za dostizanje standarda u oblasti tretmana otpadnih voda.

Ona je navela da oblast zaštite životne sredine zahtevaju velike investicije u infrastrukturne projekte, ali očekuje da će Srbija dobiti prelazni period za prilagodjavanje i veliku pomoć EU.

“Mi smo i do sada koristili ta sredstva, ali se nadam da će nam u narednom periodu biti i pristupačnija, iako postoji problem što Srbija mora da obezbedi 30 odsto učešća za sufinansiranje svakog od projekata, zbog čega je bitno da se uspostavi stabilan sistem finansiranja oblasti zaštite životne sredine, koji će biti održiv”, kazala je ministarka.

U Briselu će delegacija Srbije predstaviti zakonodavstvo, ali i oblast upravljanja otpadom, industrijsko zagadjenje, zaštitu od buke, adaptaciju na klimatske promene.

Bogosavljevićeva je dodala da potom očekuje izveštaj Evropske komisije koja bi trebalo da dozvoli dodatne rokove za postizanje standarda, koji su, kako je podsetila, strategijom razvoja te oblasti predvidjeni da se ispune oko 2030. godine.

Izvor: Zelena Srbija