Gradnja hidroelektrana Brodarevo 1 i 2, čemu se protive ekolozi iz Crne Gore i Srbije, ali i deo stručne javnosti, izazvala je i „rat“ na relaciji NVO „Euromost“ Bijelo Polje – Koordinacioni odbor za komunikaciju i podršku izgradnji HE „Brodarevo“.

„Euromost“ je saopštila da se ubrzano radi gradnja prilaza mestu na kojem je planirana gradnja jedne od elektrana i da se premešta lokalno bošnjačko groblje!

Iz ove organizacije pozvali su Ministarstvo za održivi razvoj i turizam kao i Agenciju za zaštitu životne sredine da zatraže objašnjenje od srpske strane zašto „žmuri na nezakonite aktivnosti privatne kanadske kompanije REV“, ali i sekretara Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborku Pejovićda poseti Bijelo Polje.

– Treba da nam objasnite zbog čega se vodi postupak u Crnoj Gori, zbog čega je formirana komisija za ispitivanje gradnje elektrane i štetnih uticaja, kada druga država dopušta pripremne radove jednoj privatnoj kompaniji za izgradnju hidrocentrala u Brodarevu, a na štetu naše države i naših građana – saopštio je „Euromost“.

Oni su priložili i fotografiju radova, što je izazvalo oštru reakciju Koordinacionog odbora za komunikaciju i podršku gradnje HE „Brodarevo“, koji objašnjavaju da se bjelopoljska organizacija bavi – falsifikatima.

REG-ELEKTRANE-SPORNO

– Mesto sa fotografije nije Brodarevo. Ovo je selo Gračanica, udaljeno oko osam kilometara od Prijepolja, a od Bijelog Polja i više od četrdeset. Na tabli koja je na fotografiji jasno piše: Uređenje novog mezarja u Gračanici -Prijepolje – kažu se u saopštenju Koordinacionog odbora.

Više u Novostima