“Zatvorila bi se mogućnost malim sjemenarima da registriraju sjemenarsku proizvodnju i plasiraju sjeme na tržište”, objašnjava Sunčana Pešak iz udruge ZMAG.

Velik dio tržišta sjemenja još je neosvojen. Više od pedeset posto sjemenja koje se sije na svjetskim poljima još uvijek ne prodaje neka velika korporacija, a to industriju boli. Snažnim lobiranjem na Europsku komisiju pokušavaju postići nametanje nove krovne europske legislative koja bi poljoprivrednicima oduzela kontrolu nad sjemenjem, a potom preko bilateralnih trgovačkih ugovora pokušavaju nametnuti ovakvu praksu i ostatku svijeta. To je zaključeno na sastanku europskih udruga i inicijativa koje se bave sjemenjem održanom proteklog vikenda u Beču.

U SAD-u je Monsanto krenuo u bitku za potpunu kontrolu podizanjem stotina tužbi protiv poljoprivrednika zbog navodnog kršenja njihovih patentnih prava. U stvarnosti, vjetar rasprši sjeme s polja na kojima se sije Monsantovo sjeme i patentirani geni tog sjemena se ponekad pojave i u urodu poljoprivrednika koji na svojoj farmi uopće nije sijao to sjeme nego je koristio tradicijske ili vlastite sorte. Put sjemenja u prirodi nije moguće zaustaviti, i koristiti ovakve pritiske zapravo znači pokušaj nametanja svim proizvođačima hrane patentiranog industrijskog sjemena. Međutim, iako se u Europi GMO sjeme nije još proširilo u obimu kao u SAD-u, europsko se sjeme također nalazi na ozbiljnom udaru.

seed-swap-01

Europska komisija, naime, priprema prijedlog novog zakona koji bi na poljoprivrednike stavio odgovornost da osiguraju čistoću svog uroda, što bi značilo da bi poljoprivrednici izgubili tužbe poputMonsantovih u SAD-u. Kako bi bili sigurni da vjetar nije dopuhao ili ptica donijela sjeme drugog proizvođača s nekog drugog polja, poljoprivrednici bi morali testirati svaku stabljiku. Ovakvo zakonsko rješenje u potpunosti ignorira osobine sjemena kao živog organizma i tretira ga kao mrtvu stvar.

Međutim, ovo nije jedini problematični element prijedloga novog zakona o sjemenu na kojemu je DG SANCO, Generalni direktorat za zdravlje i potrošače Europske komisije, počeo raditi još prije dvije godine. Prema najavama, 6. svibnja bi EK trebala izaći s konačnim prijedlogom koji bi zamijenio petnaestak direktiva koje su sada na snazi. Naime, prodaju sjemena u Europi sada reguliraju direktive koje europske države mogu implementirati na načine koje odaberu, dok bi prijedlog koji se priprema bio krovni zakon koji bi bio iznad snage nacionalnih zakona.

Prijedlogom se izjednačavaju velike multinacionalne industrije s malim poljoprivrednicima i malim proizvođačima, zaključile su udruge i inicijative koje već pripremaju kontinentalnu mobilizaciju. Svo bi sjeme odsada trebalo prolaziti rigorozne i vrlo skupe testove prije prodaje koje bi uvelike otežale put do veće proizvodnje i uzgoja starih i slobodno oprašujućih sorti. U konačnici bi to značilo da bi europskim poljima zavladale industrijske sorte, a bioraznolikost kontinenta se značajno smanjila.

Više na sajtu h-alter