Još uvijek koristite u kuhinji one lijepe šarene plastične kutije?

Imate naviku  jesti iz plastičnih posuda?

Pijete vodu iz plastičnih flaša, koje zatim – ne daj Bože! – ostavljate u autu izložene suncu?

Nemojte! Jer, bez obzira na to što Vam kažu mainstream mediji, plastika je zaista opasna za Vaše zdravlje.

Plastika sadrži bisfenol A i druge otrovne spojeve (vinil-klorid, boje, aditive, ftalate) koji  iz dana u dan neometano razaraju Vaš organizam.

Bisfenol A (BPA) je kemikalija koja se koristi za očvrsnuće plastike. BPA se dodaje u plastiku u velikim količinama.

BPA se nalazi u mnogim predmetima koje svakodnevno koristite, poput bočica za djecu, kutija za CD-ove te u ambalaži za hranu i pića.

Bisfenol sadrži i epoksi smola koja se koristi kao zaštitna presvlaka u konzervama i limenkama. Malo tko zna da ispune za zube u stomatologiji također sadrže BPA.

Još prije 100 godina je utvrđeno da bisfenol A u ljudskom tijelu djeluje poput umjetnog estrogena. Bisfenol oponaša ljudske hormone i remeti naš endokrini sustav.

Već odavno se pretpostavlja da je BPA odgovoran za porast broja oboljelih od raka dojke u svijetu.

Sada je potvrđena povezanost bisfenola s oštećenjem jetre, pretilošću, dijabetesom, neplodnošću i nekoliko vrsta karcinoma.

Prije dvije godine Danska je postala prva europska zemlja koja je zabranila BPA u ambalaži za hranu i pića namijenjena djeci mlađoj od tri godine.

Rizik za bebe

Bisfenol A je najštetniji na početku trudnoće. Trudnice s najvišom razinom bisfenola A u organizmu imaju dvaput veću vjerojatnost da će njihove bebe patiti od poteškoća s disanjem zbog oštećenja pluća, astme, bronhitisa, alergije ili infekcije.

Spolno zdravlje

BPA može imati negativan utjecaj na spolno zdravlje. Istraživanja potvrđuju da BPA može uzrokovati neplodnost i sindrom policističnih jajnika kod žena te probleme s erekcijom kod muškarca.

Bolesti srca

Najnovija studija vezana za BPA je potvrdila povezanost između ove kemikalije i srčanih oboljenja. Engleski znanstvenici su analizirali podatke ankete “National Health and Nutrition” i dokazali da muškarci s visokim dozama BPA u organizmu imaju veći rizik od razvoja bolesti srca.

To je zbog toga što BPA potiskuje hormon koji nas štiti od srčanog udara, oksidativnog stresa i oštećenja krvnih žila.

Dijabetes i pretilost

Bisfenol A je povezan s dijabetesom i poremećajem rada metabolizma.

BPA smanjuje sposobnost organizma da efikasno koristi inzulin. Zbog toga gušterača pokušava proizvesti još više inzulina.

Visoke količine inzulina u krvi smanjuju sposobnost tijela da koristi energiju iz masnih stanica. To potiče pretvaranje viška šećera u trigliceride koji se zatim pretvaraju u salo.

Sve to povećava rizik od pretilosti i dijabetesa.

Više na Alternativa za vas