Prošle nedelje u Privrednoj Komori Srbije održana je ekspertska radionica „Implementacija Direktive 2009/28/EZ u oblasti biogoriva i saobraćaja u Republici Srbiji“ što je Energetski Portal navelo da svojim čitaocima približi ovu temu.

Republika Srbija je sa Evropskom zajednicom i zemljama Jugoistočne Evrope u Atini 25. oktobra 2005. godine potpisala ugovor o osnivanju Energetske zajednice, koji je stupio na snagu 1. jula 2006. Godine, a kojim se Republika Srbija obavezala da postane deo jedinstvenog tržišta energije zemalja Evropske unije pre nego što dobije članstvo u Evropskoj uniji. Ugovorom je predviđeno da Srbija uskladi svoje zakonodavstvo u oblasti energetike sa zakonodavstvom Evropske unije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Direktivom 2009/28/EZ definisano je da obavezni cilj energije iz obnovljivih izvora energije u zemljama Energetske zajednice do 2020. godine mora biti bar 20 odsto, dok obavezni cilj za udeo biogoriva u ukupnoj potrošnji benzina i dizela za transport iznosi 10 odsto. Takođe je predviđeno da proizvodnja biogoriva mora biti održiva, a Energetska zajednica bi trebalo da promoviše kriterijume održivosti za biogoriva i razvoj druge i treće generacije biogoriva. Osim toga, u članovima ove Direktive definisano je da podsticaji za proizvodnju biogoriva ne bi trebalo da dovedu do uništavanja zemljišta sa biološkom raznolikošću, kao i da će se biogorivom smatrati samo ona biogoriva koja ne ugrožavaju prirodu na bilo koji način, tako da bi najpogodnije bilo da se za proizvodnju sirovina za biogoriva koriste degradirana zemljišta.

Ova direktiva predviđa i ekstra naknade za biogoriva, kao i trgovinu biogorivima kako bi svaka zemlja mogla da dostigne obavezni cilj od 10 odsto. Predviđeno je i da do 1. juna 2015. godine sve države članice Energetske zajednice moraju podneti izveštaj Evropskom parlamentu i Savetu o mogućnostima povećanja korišćenja energije iz obnovljivih izvora u svakom transportnom sektoru.

Direktiva 2009/28/EZ treba da bude usklađena i sa Direktivom 98/70/EK koja se odnosi na kvalitet goriva za transport. Nacionalnim akcionim planom za korišćenje obnovljivih izvora energije Republike Srbije u skladu sa obrascem predviđenim Direktivom 2009/28/EZ iz 2013. godine, a koji je donelo Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, predviđeno je da udeo biogoriva u saobraćaju u Republici Srbiji bude obavezan u 2015. godini. Ovaj plan predviđa da će do 2020. godine udeo biogoriva iznositi 2,6 odsto umesto 10 odsto jer ne postoje kapaciteti za dostizanje propisanog obaveznog cilja.

Inače, 2007. godine otvorena je prva fabrika biodizela u Srbiji i to u Šidu. Kapacitet fabrike bio je oko 100 hiljada tona biodizela, a prestala je sa radom 2011. godine. Do 2012. godine na pumpama u Srbiji biogorivo se točilo u simboličnim količinama, a od avgusta iste godine oko desetak pumpi u Srbiji počelo sa prodajom biodizela koji je uvezen iz Republike Srpske, iz opštine Srbac. Početkom 2013. godine uvoz biodizela je bio znatno povećan, prvenstveno zbog toga što je ovaj energent bio oslobođen plaćanja akciza koje su iznosile oko 42 dinara. Međutim, krajem maja iste godine akcize su vraćene na zahtev Privredne Komore Srbije i Udruženja naftnih kompanija Srbije, pa je došlo do prestanka uvoza ovog energenta. Jedan od glavnih razloga za ponovno uvođenje akciza je taj što biodizel, usled preteranog korišćenja, može da izazove različite kvarove u uređajima kojima to gorivo nije namenjeno, ali i zbog toga što su prodavci zarađivali naplaćujući kupcima akcize koje oni sami nisu plaćali.

Više na Energetskom portalu