Jalovište rudnika „Stolice“ kod Krupnja je ponovo, nakon majskih poplava, usled obilnih padavina koje su prethodnih dana pogodile Srbiju zagadilo teškim metalima Kostajničku reku i Korenitu. Preti ogromna opasnost da njihovim ulivanjem u Jadar, a potom u Drinu, velike količine arsena, antimona, olova, žive, cinka i hroma dospeju do Save, iz koje se pijaćom vodom snabdeva više od polovine Beograda!

Naravno, ugrožena bi bila i sva mesta, uključujući i Šabac, čiji stanovnici koriste vodu duž toka pomenutih reka. Oko 3.000 meštana Krupnja i okoline neposredno je pogođeno zagađenjem, a mnogi se već žale na kašalj, glavobolju, promene na licu i reakcije na koži. To nam je potvrdio član gradskog veća Loznice Dragoslav Dobrić, koji traži i krivičnu odgovornost biznismena Miroslava Bogićevića, vlasnika koncerna „Farmakom“, u čijem sklopu rudnik posluje.

– Oni bi trebalo da izrade potporni zid kako bi sprečili oticanje jalovine i sadržaja sa deponije. Sve je pod muljem, lepljivo i crno. Korenita je mrtva. Ničeg živog nema u njoj. Meštani se žale na glavobolju i sivilo u licu. Pogotovo oni koji su pokušali da izmeste taj mulj sa svojih nekada plodnih njiva – otkriva Dobrić.

jaloviste-stolice-krupanj-teski-metali-zagadenje-1406057704-539235

Živko Bojić, stanovnik ugroženog područja, potvrđuje ozbiljnost situacije nazivajući je pravim imenom – ekološka katastrofa o kojoj niko ne mari već dva meseca!
Da je situacija izuzetno alarmantna, upozorili su i iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, naglašavajući da je ova havarija najveća u oblasti zaštite životne sredine nastala kao posledica majskih poplava:

– Urgirale su nadležne rudarske, vodne i inspekcije zaštite životne sredine koje su uzorkovale kontaminiranu zemlju i vodu. Ustanovljeno je da se u oštećenom jalovištu nalazi više stotina metara kubnih jalovine, opasnog rudarskog otpada sa značajnim koncentracijama arsena, antimona, olova… Izlivenom jalovinom je zagađena voda i zemljište, a radovi koje je do sad izveo „Farmakom“ su nedovoljni.

Više u Kuriru