Na Adi Ciganliji će se 14. maja od 10 do 18 časova održati izložbena manifestacija “Beogradski dan Sunca” na kojoj će biti prikazana oprema za primenu svih vidova obnovljivih izvora energije. Izložba se održava na prevlaci kod kamenih skulptura na ulazu na Adu Ciganliju.

U celom svetu se čine veliki istraživački, razvojni i praktični koraci za primenu obnovljivih izvora energije. Planovi i njihova realizacija idu takvim tempom kakav do sada nije zabeležen u svetu sem u  slučaju svemirske trke za slanje prvog čoveka u svemir i prvog čoveka na Mesec.

Obnovljivi izvori energije su naša sudbina, poručuju iz Centrale – Centra za promovisanje, razvoj i primenu obnovljivih izvora energije. Naravno da će se prvo potrošiti ona goriva do kojih je jednostavnije i jeftinije doći kao što su nafta, gas i ugalj. Posle toga nam ostaje samo Sunce i nuklearna energija sa kojom smo videli kako može da se provedemo. Zbog toga je bolje okrenuti se odmah Suncu.

Na izložbi “Beogradski dan Sunca” biće prikazana oprema za primenu svih vidova obnovljivih izvora energije kao što su energija Sunca, vetra, biomase, geotermalna energija i metode štednje energije.

Preko trideset izlagača prikazaće svoje proizvode i dati uputstva kako da se energija proizvodi i primenjuje i kako da budemo spremni za budućnost.