BEOGRAD, 8. marta 2011. (Beta-Ecotopia) – Grad Beograd će do kraja godine završiti studiju o potencijalima korišćenja geotermalnih izvora na području grada za grejanje i hladjenje, najavio je direktor gradske Uprave za energetiku Marko Stojanović.

Veliki deo Novog Beograda i druge lokacije u gradu leže na termalnim izvorima, na relativno malim dubinama od 30 do 50 metara gde se nalazi voda temperature od oko 15 stepeni, koja toplotnim pumpama sa malim utroškom energije može da obezbeduje grejanje i hladenje”, kazao je Stojanović u intervjuu za sajt Enerdžiobzerver (www.energyobserver.com).

Beograd, kako je istakao, ima i oko 700.000 tona komunalnog otpada godišnje, koji sagoravanjem i recikliranjem može da se koristi za proizvodnju struje i toplote.

“Razmatraju se i tehnologije koje mogu omogućiti da se od komunalnog otpada proizvodi biodizel što bi bilo vrlo značajno za zadovoljavanje potreba Gradskog saobraćajnog preduzeća”, kazao je Stojanović.

Najveći energetski potencijal Beograda i Srbije, prema njegovim rečima, leži u energetskoj efikasnosti, ali se poboljšanje u toj oblasti ne može očekivati “preko noći”.

Kako je kazao, za povećanje energetske efikasnosti, osim sazrevanja svesti o tome, kvalitetnih ideja i projekata, potrebno je i vremena i novca, ali odmah je moguće raditi na obuci i animiranju gradjana, korišćenju štedljivih sijalica i definisanju kvalitetnijih standarda u izgradnji stanova.

Beograd priprema postavljanje solarne rasvete na Savskom keju i Umci, a projekti korišćenja biomase za proizvodnju toplotne i elektricne energije u Padinskoj skeli (PKB) i na Ceraku su u poodmakloj fazi, rekao je Stojanović.

Direktor Uprave za energetiku u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove Beograda kazao je da je pokrenuta inicijativa za formiranje komisije koja bi trebalo da definiše uslove za izradu nove studije isplativosti toplovoda od termoelektrana “Nikola Tesla” u Obrenovcu do Beograda.

“Radi se o vrlo značajnoj investiciji od 200 miliona evra. Izgradnja tog toplovoda-dalekovoda bi smanjila izdatke Beograda za prirodni gas i do 35 odsto”, kazao je Stojanović za Enerdžiobzerver.

Stojanović je naglasio da će Grad Beograd podržati svaki projekat koji će smanjiti uvoznu zavisnost, a povećati racionalnu i efikasnu potrošnju energije i energenata i omogućiti korišćenje obnovljivih izvora energije.