LONDON, 17. maja 2010. (Beta) – Naftna kompanija Britiš petroleum (BP) saopštila je da je konačno uspela da preusmeri deo sirove nafte koja se iz oštećenog podvodnog nalazišta izlivala u vode Meksičkog zaliva, preneo je britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Inženjeri BP-a su tokom vikenda uspeli da preusmere oticanje nafte ka brodu koji je ukotvljen na površini i iz koga će naftu na sigurno odvoziti barže.

BP je naveo da je isuviše rano reći koliko je tačno nafte koja se izliva na taj način prikupljeno, ali Kent Vels, potpredsednik BP-a za istraživanje i proizvodnju, izjavio je da se nada kako će u narednim danima biti povećana količina nafte koja se tako preusmerava, iako, prema njegovim rečima, ta tehnika nije konačno rešenje za problem.

Kompanija dodaje da će pokušati da primeni i druge metode kako bi sprečila dalje izlivanje nafte, uključujući zatrpavanje bušotine muljem kako bi bila sasvim blokirana.

Ujedno je u toku probijanje druge bušotine, s ciljem da se preusmeri tok razlivanja nafte.

U BP tvrde da se u more u proseku dnevno izlije oko 5.000 barela nafte, ali nezavisni okeanografi u SAD kažu da su, kako odmah ispod morske površine, tako i na dubinama većim od 1.000 metara otkrili velike količine izlivene nafte, što ukazuje da je havarija daleko teža nego što se prvobitno strahovalo.

Govoreći o posledicama postojanja velikih količina nafte koje su otkrivene ispod morske površine, profesorka morske biologije na Univerzitetu u Džordziji Samanta Džoi upozorila je na mogućnost uništenja živog sveta u toj oblasti.

“Efekte u velikim dubinama teško je predvideti, ali svakako se mogu očekivati mikrobske aktivnosti koje će dovesti do veće potrošnje kiseonika. Činjenica je da je nivo kiseonika pao za 30 odsto u registrovanim oblacima koje čine mešavina nafte i vode”, rekla je za BBC Džoijeva, koja je predvodila prvu nezavisnu istragu o posledicama izlivanja nafte u Meksički zaliv.

Dodala je da će mnoge ribe i planktoni “ako osete da im je opstanak u takvim okolnostima ugrožen, početi da izbegavaju kritične oblasti, a time bi mogao da bude poremećen lanac ishrane”.

“Drugim rečima, sve što može da se kreće, pobeći će iz tih oblasti”, rekla je Samanta Džoi.

Nafta je počela da ističe u more posle eksplozije, a potom i potonuća jedne naftne platforme.

U nesreći je poginulo 11 radnika sa te platforme.