Jedan od razloga zašto na ulicama nema više automobila na električni pogon jeste nesavršenost baterija. Baterije koje se koriste u savremenim električnim vozilima još uvek su preteške i štetne po okolinu nakon završetka životnog veka, ali i prilično skupe.

U nameri da prevaziđe ove nedostatke, Volvo radi na razvoju takozvanih “laganih strukturnih komponenti za skladištenje električne energije” koje bi mogle da unaprede električne automobile budućnosti. U osnovi, ideja je da se struja za napajanje elektomotora dobija iz tankih panela koji sačinjavaju karoseriju vozila.

Kombinovanjem ugljeničnih vlakana sa polimernom smolom, istraživači su uspeli da razviju novi tip nanomaterijala i super kondenzatora. Ojačana struktura od ugljeničnih vlakana praktično u sebi krije novu vrstu baterija. Ovi paneli mogu da se oblikuju tako da sačinjavaju elemente karoserije vozila.

1219654055260e577228c7121159064_640x42785

Nova tehnologija donela bi znatnu uštedu u prostoru i masi automobila u poređenju sa baterijama kakve se danas koriste u električnim i hibridnim vozilima. Ova vrsta baterija mogla bi kao i do sada da se dopunjava preko standardne električne mreže ili regeneracijom energije kočenja.

Stručnjaci koji rade na projektu kažu da bi punjenje trajalo kraće nego kod običnih baterija. Osim toga, masa vozila opremljenog ovim panelima umesto standardnim baterijema bila bi manja za čak 15 odsto.

Više na B92