BAJINA BAŠTA – Za višegodišnji ekološki spor u Kostojevićima kao da nema leka: meštani i vlasnici pastrmskih ribnjaka uporno tvrde da preduzeće „Vineks etil“ zagađuje reku Rogačicu, ugrožavajući im poslovanje, kao i da se sa mesta gde ova firma odlaže otpad širi nesnosan smrad. Iako je protiv pomenute destilerije do sada podneto bezbroj prijava, problem nije rešen, a vlasnik firme, Goran Ilić, odgovara da „Vineks etil“ preduzima sve da zaštiti životnu sredinu…

Kako god bilo, činjenica je da se sedam kilometara nizvodno od fabrike „Vineks etil“ nalaze ribnjaci sa pastrmkom preduzeća „DB Fud“.

– S obzirom na to da „Vineks“ u reku ispušta organski otpad od kukuruza i melase, razvijaju se bakterije i alge koje troše kiseonik iz vode. Zato je sada uginuće ribe dva do tri puta veće od standardnog, a nekada smo imali vodu najviše kategorije za proizvodnju pastrmke. Štaviše, i po četiri puta godišnje kompletno korito reke biva prekriveno algama koje se razvijaju na otpadu, pa smo primorani da organizujemo danonoćno čišćenje zapušenih filtera i dezinfekciju ribnjaka, ne bismo li spasili proizvodnju – objašnjava Slobodan Aleksandrić, suvlasnik ribnjaka „DB Fud“, precizirajući da su na teren izlazile brojne inspekcije: ekološke, vodoprivredne, poljoprivredne… pisane su i krivične, i prekršajne prijave, sve uz dokumentaciju i fotografije na kojima se vide razmere zagađenja.

Vodoprivredna inspekcija je, čak, u jednom trenutku naložila obustavu ispuštanja otpada, koji je potom cisternama transportovan u kanalizaciju, ali su se onda žalili ribolovci, jer se kanalizacija izliva u Drinu, pa je rešenje poništeno…

– Ja sam imao uginuća pastrmke više puta, i do 800 kilograma, pa sam odlučio da prekinem uzgoj. Sada „Vineks“ otpad odlaže i u zemljište pored reke, pa je smrad nesnosan – kaže Milan Jelić iz Kostojevića, prenoseći želju meštana da ta fabrika opstane, jer zapošljava nekoliko desetina ljudi, ali samo ako posluje na način koji nikoga ne ugrožava.

Više u Novostima