Jedna strana kompanija zainteresovana je da investira oko 1,2 milijarde evra u istraživanja i preradu nikla u Srbiji, izjavio je danas Tanjugu ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević, posle razgovora sa predstavnicima te kompanije.

– To je vrlo ozbiljan posao i projekat na pomolu, s obzirom da se ta kompanija nalazi u poslednjoj fazi istraživanja u Srbiji – rekao je Bačević, koji nije želeo da precizira o kojoj kompaniji je reč.

– Mi želimo da strani investitori dođu u Srbiju, ali ne želimo da samo sirovine izlaze iz naše zemlje, nego da se ovde otvore prerađivački kapaciteti, po uslovima koji su prihvatljivi Srbiji – rekao je ministar.

Istraživanja nikla bi se vršila na tri lokacije, na području Topole gde se već sprovode istraživanja, na graničnom pojasu između Vrnjačke Banje i Trstenika i na potezu između Mokre Gore i Republike Srpske, naveo je Bačević.

On je napomenuo da ta kompanija poseduje prava za istraživanje nikla u Srbiji i da je do sada završila veliki deo istraživanja, a u postupku su otkupa nove dokumentacije za druge istražne terene u Srbiji.

– Ja ću, kao ministar, da im pomognem da u taj istraživački postupak uđu sa što manje prepreka – naglasio je Bačević i podsetio da Srbija nema nijedan otvoreni rudnik nikla i da ta kompanija želi da i proizvodnju i preradu nikla organizuju u Srbiji.

Više u Blicu