Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević negirao je danas da je sa režiserom Emirom Kusturicom postigao dogovor o obustavi istraživanja nalazišta nikla na Mokroj gori.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, na području Mokre gore se ne izvode istraživanja nikla, a ukoliko takav zahtev stigne u Ministarstvo, nadležni će postupiti po zakonu.

U saopštenju se ističe i da na sastanku Bačevića i Kusturice, u zgradi Predsedništva, kojem je prisustvovao i savetnik predsednika Srbije Radoslav Pavlović, nije postignut, niti dogovor da se počne istraživanje voda bogatih magnezijumom i da se područje Mokre gore pretvori u istraživački centar.

Bačević je na sastanku obavestio Kusturicu, koji na Morkoj gori ima etno-selo Drvengrad, da kompanija “Srbija nikl” do sada nije podnosila zahtev za istraživanje nikla na tom području.

Navodi se i da istraživanja podzemnih voda nisu sporna, ali da je prilikom takvih istraživanja moguće i vrlo verovatno detektovati nikl, ukoliko ga ima na istražnom prostoru.

“Postavlja se pitanje kako je prihvatljivo istraživanje jedne sirovine, a neprihvatljivo druge na istom istražnom prostoru”, navodi se u saopštenju Ministarstva prirodnih resursa Srbije.

Više u Blicu