Većina opozicionih stranaka pozdravlja odluku o osnivanju ovakvog posebnog ministarstva, ali i navodi da istovetnu podršku prilikom glasanja u parlamentu neće dobiti Milan Bačević, sadašnji ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, koji je prema tvrdnjama SNS najozbiljniji kandidat za ministra životne sredine u rekonstruisanoj vladi.

milan_bacevic

Smatraju da onaj ko se pre par meseci zdušno zalagao za eksploataciju nikla, jednom od najopasnijih metala u rangu uranijuma, ne može naprasno da počne da se zalaže za očuvanje životne sredine. Opozicija poručuje vladajućoj koaliciji da bi za tako važan resor morala pažljivije da bira kandidata za ministra, posebno što je reč o važnom ministarstvu na putu ka EU.

– Ostanak Bačevića na bilo kojoj poziciji u Vladi je pucanj u nogu svakom pokušaju reformi. Posle tragikomedije oko kopanja kanala do Soluna, nerada u Vladi, dopuštanja ruskoj strani da i dalje plaća mizernu rudnu rentu od samo tri odsto, do otvorenog protežiranja ruskih interesa, Bačević je zaslužio da bude smenjen. Posebno je zanimljivo da će Bačević biti ministar ekologije i to posle onako radikalnog zalaganja za potencijalnu eksploataciju nikla, kaže za Danas Bojan Đurić, poslanik LDP.

I Ivan Jovanović, poslanik DS, smatra da bi izbor Bačevića na funkciju ministra zaštite životne sredine u najmanju ruku bilo sporno i kontraproduktivno.

– Konfuzija koju je napravio kada je reč o istraživanjima rude nikla u Srbiji, ne kvalifikuje ga za to mesto. Osim toga izostanak javne rasprave, na samom početku i dobre komunikacije sa nadležnim institucijama i lokalnim samoupravama, koje su bile neophodne, govore o nestručnom pristupu ovom problemu. O Moravskom kanalu da ne govorimo, a način na koji Bačević želi da Srbiju uvuče u sumnjiv megalomanski projekat diskvalifikuje ga za bilo koju poziciju u rekonstruisanoj Vladi Srbije, objašnjava Jovanović.

Zeleni Srbije podržavaju predlog o osnivanju posebnog ministarstva za zaštitu životne sredine i očekuju da će takvo rešenje biti usvojeno u predstojećoj rekonstrukciji. Ivan Karić, poslanik ove stranke u republičkom parlamentu, podseća da su Zeleni još pre godinu dana predložili osnivanje posebnog ministarstva za zaštitu životne sredine i prirodne resurse i da su nedavno ponovili inicijativu.

Milica Vojić Marković, poslanica DSS i predsednica skupštinskog odbora za zaštitu životne sredine, pozdravlja formiranje posebnog ministarstva, ali podseća da je za proteklih godinu dana načinjena velika šteta u toj oblasti ukidanjem agencija koje su značajne zbog zdravlja građana. Ukinuto je regulatorno telo koje je pravilo registar i time propisivalo koje hemijske i biocidne supstance i proizvodi ne smeju da se koriste, uvoze i izvoze. Ukinut je i Fond za zaštitu životne sredine koji je izdavao rešenja po kojima su zagađivači plaćali takse i koji je raspisivao konkurse za recikliranje posebnih otpada, odnosno onih koji mogu biti opasni. Ukinute su i Agencija za jonizujuća zračenja i Agencija za energetsku efikasnost. Ove agencije neophodne su u procesu pridruživanja EU.

– I taman kada je aktuelna ministarka za energetiku i zaštitu životne sredine Zorana Mihajlović počela da uči i shvata važnost ovog sektora, sada se spominje da će resor životne sredine voditi čovek koji se proslavio pričom o eksploataciji nikla. Bačević je fin i skroman čovek, ali on jednostavno nije osoba koja bi se valjano bavila ovim važnim resorom, kaže Vojić Marković i dodaje da je taj predlog tipičan za ovu vladajuću koaliciju i njenu priču o rekonstruisanoj vladi.

Više u Danasu