Argentinski mrav je poznat kao vrlo uspešna vrsta jer se retko bore i takmiče među sobom, za razliku od većine drugih vrsta mrava. Verovatno zbog te osobine argentinski mravi žive u mega-kolonijama koje se prostiru u oblastima dugačkim i po 6000 kilometara, poput one na Sredozemnoj obali.

Afrički mrav vojnik je agresivna vrsta koja za vreme svoje nomadske faze masovno napada sve što joj se nađa na putu – druge insekte, pauke, pa čak i male kičmenjake. Vilice mrava prikazanih na fotografiji su oštre poput noževa i mogu da raseku meso malih životinja.

Mrav stolar sa Bornea živi na biljci mesožderki i tamo uranja u bazen tečnosti koji biljka napravi za hvatanje plena. Kada je plen preveliki za nju, tu su mravi da ga uklone iz bazena i, naravno, pojedu.

Mrav sakupljač je vredna vrsta čiji pripadnici uglavnom sami sakupljaju semenke.

Mravi sekači lišća su posle ljudi najveća i najsloženija zajednica na Zemlji. Kod njih postoji jasna hijerarhija u mravinjaku i svi su podeljeni u četiri kaste. Umeju da budu poprilična napast za ljude jer uništavaju biljke i potkopavaju puteve i njive.

Mravi pljačkaši – na ovoj fotografiji se vidi normalno ponašanje malih mrava radnika koji se voze na glavi velikog mrava. Veliki mrav radnik je 500 puta veći od malog.

Amazonski mravi su poznati po tome što sa svojih ratničkih pohoda donose lutke drugih mrava koji se kasnije uključuju u rad kolonije, za koje se do skoro mislilo da se drže kao „robovi“, međutim metode amazonskih mrava su potpuno nenasilne tako da se verovatno radi o asimilaciji.

Mravi krojači iz Malezije spajaju dva lista koji će im kasnije poslužiti kao gnezdo.

Izvor: SEED