Japan je uveo naučno lovljenje kitova posle moratorijuma na lov kitova iz 1986.godine  sa argumentom da imaju pravo na nadzor uticaja kitova na ribolovnu industriju. Međutim Australija, koja je podnela tužbu Međunarodnom sudu pravde, kaže da je u pitanju samo izgovor za komercijalan lov.

Japanese-Whaling--006

“Više od 10.000 kitova je ubijeno kao rezultat japanskog takozvanog naučnog programa”, rekao je Mark Drejfus, australijski državni tužilac. “Mi želimo da se izlovljavanje zaustavi.”

Japanski diplomata Norijuki Šikata je izjavio da to istraživanje donosi jako bitne informacije o godinama starosti i odnosu broja muških i ženskih kitova uz pomoć kojih će se znati da li se populacija obnavlja ili ne. “Postoji oko 515.000 minki kitova u Antarktiku, a za istraživanje Japana se ubija samo oko 815 primeraka godišnje.”

Protiv sebe Japan ima i razne ekološke organizacije koje tvrde da se istraživanje može sprovesti i bez ubijanja kitova. Ipak, laž bi bilo reći i da su potpuno sami. Norveška, na primer, nikad nije pristala na moratorijum i nastavila je da lovi kitove sve ove godine i norveška vlast podržava Japance da sami donesu odluku o prestanku sprovođenja istraživanja.

Proces tek počinje, a tek ćemo videti kako će se završiti.