Aronija je jako lekovita biljka koja sadrži flavonoide, tanin, antocijanine (bitan antioksidans), vitamine C, B, A, E, P, minerale gvožđe, kalcijum, kalijum, molibden, mangan, fosfor, jod.

Sastav aronije је čini jedinstvenom biljkom čiji plodovi imaju antibakterijsko, antivirusno i antidijabetsko dejstvo. Takođe, aronija je dobra u borbi protiv formiranja arterijskog plaka i protiv holesterola. Ona štiti jetru od otrova. U našem društvu u kome je porast dijabetičara konstantan, jedinjenja aronije pomažu u smanjenju nivoa šećera u krvi i pomažu telu u proizvodnji insulina. Nekoliko jedinjenja u aroniji su prirodni borci protiv raka i pružaju zaštitu od razvoja tumora bešike, debelog creva, pluća, kože i jajnika.

Preporučuje se svakodnevna upotreba aronije, bilo u preventivne, bilo u kurativne svrhe.

Proizvodnju aronije Štivčevići počeli još u vreme kad se o lekovitim svojstvima još uvek nije dovoljno znalo. Aronija je dobra za uzgoj jer se prima na svakom zemljištu, otporna je na mraz, na štetočine, nije previše zahtevna za negovanje. Štivčevići su se odlučili da voćku odgajaju organski, koriste organsko đubrivo i ne prskaju je.

Prvi proizvod sa plantaže Štivčević je bio sok od aronije, napravljen potpuno prirodno, bez dodatih konzervansa, bez ikakvih hemikalija, samo isceđeno voće. Sok se pravi bez pasterizacije, (koja se vrši na 82 stepena), jer tretiranje soka na preko 50 stepeni ubija vitamine. Prirodni sok od aronije sa plantaže Štivčević  tako zadržava sva svoja lekovita svojstva. Kasnije je krenula i proizvodnja sirćeta od aronije, za koju su se odlučili prvi u Srbiji, te i vino od aronije. Aronija Štivčević proizvodi i prah od aronije koji je lekovit i zdrav za ishranu, jer se melju i ljuska i semenka koje su najzdravije u aroniji.

Više na Zelenim stranama