Godišnja količina novog elektronskog otpada stvorenog širom sveta do 2017. godine će, prema prognozama, porasti za trećinu u odnosu na 2012. godinu, navodi se u danas objavljenoj analizi Ujedinjenih nacija (UN).

electronic-waste-recycling

E-otpad, koji je definisan kao sve što ima baterije ili priključni kabl, mogao bi postati veliki problem jer često sadrži susptance koje su štetne po ljude i po životnu sredinu ako taj otpad nije tretiran na odgovorajući način.

Sa druge strane, deo tog otpada može biti recikliran i tako doneti profit.

Prema proceni UN, količina e-otpada će porasti sa 48,9 miliona metričkih tona (53,9 miliona tona) u 2012. na 65,4 miliona metričkih tona (72,09 miliona tona) u 2017. godini.

Ukupnoj svetskoj količini e-otpada u 2012. godini najviše su doprinele SAD sa 9,4 miliona metričkih tona, a potom Kina sa 7,3 miliona metričkih tona.

Analizom nije obuhvaćena bela tehnika jer za nju u SAD postoje reciklažni sistemi, a utvrdjeno je da najcešću stavku u e-otpadu u SAD predstavljaju mobilni telefoni.

Analiza je objavljena u saradnji sa Institutom za tehnologiju američke savezne države Masačusets i američkim Nacionalnim centrom za elektronsku reciklažu.

Autori analize pozvali su na bolje praćenje izvoza e-otpada, navodeći da nedostatak konzistentnog kategorisanja tog otpada otežava izradu efektivnih pravila za njegov tretman.

Izvor: Zelena Srbija