Zakon kojim se zabranjuju proizvodnja i promet genetski modifikovanih organizama (GMO) u komercijalne svrhe u Srbiji neće biti uskoro menjan. Niti je to bilo u planu prethodne administracije, niti će to učiniti sadašnji ministar poljoprivrede Dušan Petrović, tvrdi za “Blic” izvor blizak Ministarstvu poljoprivrede.

Tačno je, kaže, da Sjedinjene Američke Države traže da Srbija prihvati GM hranu kao uslov za ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju, koja je opet uslov za ulazak u Evropsku uniju.

– Ali, od toga nema ništa. Do ulaska u EU imamo sigurno još 10 godina, što znači da je priča o GM hrani još na dugačkom štapu. Od juna 2009. na snazi je zakon kojim se zabranjuju proizvodnja i promet GMO i to se uskoro neće menjati. O tome možemo razmišljati tek godinu dana pred ulazak u EU – tvrdi naš sagovornik.

Srbija u STO ima status posmatrača, ali je u martu pozdravljeno “intenziviranje napora Srbije u prilagođavanju svojih pravnih odredbi pravilima STO”.

Da li to znači da će Srbija ipak uskoro izmeniti zakon, u Ministarstva poljoprivrede juče nisu hteli da kažu.

Nikola Aleksić, predsednik Ekološkog pokreta Novog Sada, tvrdi da je nacrt novog zakona, kojim će proizvodnja GM hrane biti dozvoljena, već gotov i da se samo čeka pravi trenutak da se on usvoji.

Više u Blicu