Ako je neko od vas nedavno gradio nešto, trebalo bi da zna da 100kg cementa (na svako rame po jedan džak) pri nastajanju proizvede i 83kg ugljen-dioksida. Najviše ga nastane od procesa dekarbonizacije cementa, a nešto manje od sagorevanja uglja i potrošnje struje za rad mašina. Da li je potrebno da podsećam da sav taj ugljen-dioksid koji čovek ispusti u atmosferu priroda ne može da apsorbuje, pa nastaje efekat staklene bašte koji zadržava svu toplotu Sunca što za posledicu ima globalno zagrevanje. I sve što ide sa njim.

Ako građevincima iz uma isklizne ovakvo razmišljanje, uostalom oni dolaze na kraju tog procesa kada je CO2 već nepovratno otišao visoko u nebo, neko drugi jeste razmišljao o ovom problemu. Samo u Evropskoj Uniji industrija cementa godišnje proizvede 170 miliona tona. Inženjeri su primetili da je moguće zameniti fosilna goriva alternativnim koja se zasnivaju na otpadu. Eto zašto treba imati veru u čoveka. Čini se da možemo za svaki problem da osmislimo rešenje, samo ukoliko postoji volja da se to rešenje i upotrebi. Na sreću, proizvođači su prihvatili nov metod, doduše sigurno iz ekonomskih a ne ekoloških razloga (korišćenje fosilnih goriva je mnogo skuplje od korišćenja otpada), no to sada nije važno.

A možda i jeste važno. Naime, koriste se papirni otpaci, biomasa, otpadna ulja ali i otpadne gume. Naše Ministarstvo životne sredine je 2008.godine dalo saglasnost dvema cementarama na korišćenje starih guma kao alternativnog goriva u maksimalnoj količini od 12%. Ma koliko tražio konkretne dokaze o koristi spaljivanja otpadnih guma, našao sam samo opštu priču o smanjenju emisija ugljen-dioksida, rešavanju problema nagomilanih starih guma, uštedi fosilnih goriva. S druge strane, ne morate biti ekolog po vokaciji da biste znali da spaljivanje guma na otvorenom nije preporučljivo. Koliko toga nepreporučljivog ode u atmosferu kad se sagoreva u pećima cementara? I čega sve to ima u gumama? Za početak oslobađaju se dioksini, veoma otrovna hemijska jedinjenja koja izazivaju rak, sterilitet, loše utiču na imunitet, nervni sistem u razvoju… U sintetičkim gumama se nalaze stiren (kancerogen) i butadien (kancerogen i teratogen – izaziva anomalije kod fetusa). Kao da nije dovoljno već navedeno, u gumama se može naći i do 17 teških metala. A što se tiče dospeća ovih otrova u naša pluća i stomake, američka Agencija za zaštitu okoline (EPA) je u izveštaju napisala: «…na osnovu rezultata testova može se zaključiti da se ne očekuje da potencijalne emisije od sagorevanja guma budu bitno različite od onih koje nastaju od drugih konvencionalnih fosilnih goriva, sve dok se sagorevanje obavlja u dobro izgrađenim, kvalitetno upravljanim i dobro održavanim pećima.» Da, kao što kaže Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Srbije, «kod sagorevanja guma kao alternativnog goriva emisija štetnih gasova može biti i manja od emisije štetnih gasova kod fosilnih goriva». Znači li to da može da bude i veća? Dakle, emisija ovih otrova u atmosferu se ne očekuje kad cementara posluje idealno. A da li je to baš uvek tako?

Previše pitanja, a premalo odgovora od onih koji bi trebalo da ih daju. Ipak, ovo ne sme da zamagli sliku o korišćenju alternativnog goriva u industriji. Srbija ima dobar potencijal za korišćenje biomase. Na CEDEF-ovoj panel diskusiji rečeno je da biomasu koriste uljare, drvna industrija, proizvođači voća… Ona može da se koristi i u cementarama, mada je to pre praksa siromašnijih zemalja. Pritom ne mislim da mi spadamo u razvijene zemlje, već hoću da kažem da su naše cementare kupile kompanije iz Zapadne Evrope koje primenjuju svoj način poslovanja. Osim toga, gume imaju veći energetski potencijal od slame koje mi imamo u izobilju. Dalje, čvrsti otpad koji završava na deponijama može biti značajan energent cementara. Procene su da se preradom beogradskog komunalnog otpada može dobiti 150.000 t goriva godišnje. Ugljenična neutralnost i rešavanje problema prepunih deponija su velike prednosti ovog goriva ali je opet problem mala kaloričnost u odnosu na gume i goriva zasnovana na nafti. Bile bi potrebne enormne količine da bi se postigla značajna ušteda.

Međutim, za početak nama nisu potrebne ogromne uštede. Dovoljno je tih 12% od prokletih guma (ako već mora, preporuka Ministarstvu je da ne povećava procenat, a cementarama da se trude da rade što kvalitetnije, jer i oni udišu isti vazduh) i 18% od čvrstog obnovljivog goriva pa smo dostigli 30%. Danas toliko a kroz pet ili deset godina duplo više. Čak i ako stavimo po strani koliko bi Srbija kao veoma siromašna država imala ekonomske koristi od korišćenja alternativnih goriva, potrebno je da shvatimo da je to ekološka neminovnost.

Željko Stanković