Nova Varoš – Zbog izraženog zagađenja vode i neuobičajeno visokih temperatura ove zime, alge ozbiljno prete i Uvačkom jezeru. One ovde istina još ne cvetaju, kao što se dogodilo u užičkoj vodoakumulaciji Vrutci, ali se u gornjem toku Uvca problem može naslutiti.

– Alge u Uvačkom jezeru za sada nisu vidljive i površinom vode ništa ne pliva, s tim što je zagađenje izraženo u jezeru čiji je nivo dvadesetak metara niži od normalnog. Dugo je bilo toplo za ovo doba godine, nema otapanja snega, priroda čini svoje. Uz to, zagađenja pritoka Uvca doprinose nepovoljnoj slici ovog jezera. Čuvari u rezervatu „Uvac“ obilaze ovaj kraj i prate situaciju – kaže za naš list Branko Bjelić, direktor Specijalnog rezervata prirode „Uvac“.

uvac-01

Na ovom području su tri jezera, jedno nizvodno od drugog: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Vodom iz najnižeg Radoinjskog se, posle njene prerade, snabdeva pribojski kraj. S obzirom da je Uvačko jezero već u opasnosti zbog zagađenja, te da je voda u njemu treće ili četvrte kategorije, da li to znači da i vodosnabdevanje Priboja može biti ugroženo?

– Nešto bolja situacija je u Zlatarskom i Radoinjskom jezeru, merenja su pokazala da je voda u njima druge kategorije. Preuranjene su tvrdnje da je Priboj ugrožen. Naravno, dalje zagađenje Uvačkog dovodi ostala dva jezera u težu situaciju – dodaje Bjelić.

U ovom kraju se zna da su otpadne vode i mnoge divlje deponije glavni uzrok zagađenosti Uvačkog jezera, dugog oko 25 kilometara a čuvenog po lepoti i rečnim meandrima. Rečeno nam je da za sjeničku kanalizaciju ne postoji kolektor i otpadne vode se izlivaju u rečice Jablanicu i Grabovicu koje preko Vape idu dalje u Uvac. Takođe, problem su i otpadne vode rudnika Štavalj čija voda ide u Vapu. Bilo je, kaže naš sagovornik, razgovora o tome u lokalnoj samoupravi Sjenica koja je zainteresovana da reši problem kanalizacije, za šta je potrebno oko tri miliona evra da bi se napravio kolektor. Zato je nužna državna akcija za spas ovih jezera, tim pre što se predviđalo da bi voda sa Zlatarskog jezera mogla da se prebacuje u rzavski sistem i odatle dalje snabdeva centralna Srbija.

Više u Politici