Protest zbog korišćenja genetski modifikovane hrane (GMO) u Srbiji održan je danas u centru Beograda, a organizatori iz nevladine organizacije “Zdrava zemlja” traže od države da pooštri kontrolu useva i kontrolu uvoza hrane.

Prema ranije objavljenim podacima Ministarstva poljoprivrede, ove godine u Srbiji geneteski modifikovana soja bila je posejana na 23 hektara.

Biljana Djorović i Mara Knežević iz “Zdrave zemlje” rekle su danas novinarima na Trgu Republike u Beogradu da je potrebno povećati svest poljoprivrednika i gradjana koliko su takvi proizvodi štetni za zdravlje ljudi.

“Cilj današnje akcije je da se ljudi obaveste o opasnosti od GMO hrane. Mi smo svaki dan na ulici i uvek nam pridje neko nov ko o tome do sada nije znao ništa”, rekla je Djorovićeva.

zs_vas7309

Za vreme akcije na Trgu Republike aktivisti “Zdrave zemlje” su na panoima pisali parole protiv američke kompanije Monsanto, vodećeg proizvodjača GMO semena u svetu.

Aktivistkinja “Zdrave zemlje” Mara Knežević smatra da država ne sme da popusti pred zahtevima onih koji žele legalizaciju GMO hrane u Srbiji.

“Država planira da promeni zakon i dozvoli GMO hranu. Mi to ne želimo i hoćemo referendum, jer je to pitanje bitno za budućnost svih nas”, rekla je Kneževićeva.

U maju je i u Srbiji, kao i širom sveta, održan protest protiv američke kompanije Monsanto koja proizvodi genetski modifikovano seme, prilagodjeno štetočinama, korovu i hemikalijama, te zato i uspešnije od običnog semena.

Izvor: Zelena Srbija