Beograd, 30. april 2012. – Na Resničkom jezeru održana je tokom vikenda akcija ćišćenja i sakupljanja otpada. Nekoliko mladih iz ovog beogradskog naselja pokrenulo je akciju, koju su podržali JKP „Gradsko zelenilo“ i aktivisti akcije „Očistimo Srbiju“. Sakupljeno je više desetina džakova otpada.

U akciji je učestvovalo 30 – ak omladinaca iz Resnika, 20 radnika JKP “Gradsko zelenilo” i nekoliko volontera akcije “Očistimo Srbiju”. Oni su očistili priobalje jezera, sakupljali otpad i pokosili travu oko jezera. Urađena je procena za postavljanje tri garniture klupa, stolova i kanti za odlaganje smeća, koje će Grad Beograd obezbediti u najbržem roku.

S obzirom da u okolini jezera nema kontejnera za odlaganje otpada ono se vremenom  prevorilo u središte divlje deponije.  Jelena Jevtić, Elvira Đukić i Lada Dragović, mlade aktivistkinje iz Resnika su se zato spontano organizovale i putem društvenih mreža krenule da promovišu akciju čišćenja jezera. JKP „Gradsko zelenilo“ obezbedilo je svu opremu neophodnu za čišćenje otpada kao i ljude koji su pomogli mladim aktivistima iz ovog naselja.

Resničko jezero nalazi se na 17 km od centra Beograda, a izgrađeno je krajem 80-ih godina. Jezero je dugačko 700 m i široko 120 m, a s obzirom na svoj položaj ima dobar potencijal da postane izletište za Beograđane. S jedne strane nalazi se listopadna šuma, sa druge livada, a pruža se pogled i na Avalu.