Iako često kritikovana u samoj Americi zbog velikih troškova, NASA je sasvim sigurno svojim tehnološkim doprinosima društvu isplatila sva ulaganja u nju. Koja su to tehnološka čuda rođena iz Apolo, Merkur i Spejs šatl programa? Ovo su samo ona poznatija:

Satelitske komunikacije

Ovo je očigledno, ali i verovatno najvažnija tehnologija proizašla iz NASA-inih istraživanja izrodila je osnovnu infrastrukturu za satelitsku televiziju, telekomunikacije, GPS.

Memorijska pena

 

Hit telešopova su dušeci i jastuci od memorijske pene. Ali, da li ste znali da je ona proizvod NASA čiji su naučnici originalnu namenu peni pronašli u dodatnoj zaštiti za astronaute?

Sočiva otporna na ogrebotine

Stakla za savremene naočare se još od sedamdesetih ne prave od stakla. Pre toga, NASA je tražila materijal za vizir kacige koji će biti što više otporan na ogrebotine i na lom, da bi se smanjila količina smeća, tj. letećih komadića stakla u uslovima nulte gravitacije. U saradnji sa firmom Foster Grant, proizvođačem naočara za sunce, NASA je licencirala korišćenje obložene plastike za proizvodnju vizira i ostale opreme.

Sistemi za filtriranje vode

Za Apolo misije, NASA-i je bio potreban lagan sistem za pročišćavanje vode koji će koristiti minimalnu količinu energije i zauzimati što je manje moguće prostora. Ono do čega su naučnici došli je zapanjujuće: 250 grama teška kapsula veličine špila karata koja ispušta bakarne i srebrne jone u vodu i tako uništava bakterije i alge. Ubrzo nakon završetka Apolo programa, ovaj sistem je ušao i u komercijalnu proizvodnju.

Ulošci za patike

Aerogel je lagan, sunđerast materijal koji se još naziva i „tečni dim“ zbog svog providnog izgleda. NASA je devedesetih taj materijal, koji je izmišljen još pre 80 godina, razmatrala zbog svog potencijala za kriogensku izolaciju. Tek tada je aerogel našao primenu u mnogim proizvodima, a između ostalih i kao uložak za patike.

Ručni usisivač

Ručni usisivači bez kabla su proizvod NASA-inog istraživačkog centra. Doduše, Black & Decker je za njih proizveo specijalnu bušilicu koja je morala da ima nezavisan izvor energije i da bude dovoljno snažna da probije Mesečevu površinu. Na taj način, stvorena je osnova za bežične alate, a naročito za DustBuster Black & Deckera, ručni usisivač koji je počeo da se proizvodi 1979.godine.

Solarne ćelije

Solarne ćelije nisu najviše korišćen tip fotovoltaičnih ćelija, ali jesu najefikasniji – i do 50%. Ove solarne ćelije su proizvod velikog istraživanja po nazivu ERAST (Environmental Research Aircraft and Sensor Technology) čiji je sponzor NASA.

Smrznuta sušena hrana

Kao i Aerogel, NASA nije izmislila ovu hranu, ali je pomogla da se usavrši tehnologija. Za Apolo misije u kojima su astronauti morali da žive u svemiru nedeljama, bilo je neophodno razmotriti njihovu hranu. Smrzavanje i sušenje je izgledalo kao obećavajuća tehnika. Hrana je skuvana, smrznuta i postepeno zagrevana u vakuumu da bi se eliminisali ledeni kristali. Rezultat je hrana koja je zadržala 98% nutritivnih vrednosti ali je 80% lakša.

Izvor: Reviewed.com