Neki naučnici tvrde da naleti adrelina u toku stresnih situacija daju ljudima paranormalne, nadljudske sposobnosti, koje su poznate i pod nazivom histerična snaga. Drugi smatraju da ljudi poseduju te sposobnosti stalno – samo je potrebna kriza da bismo ih upotrebili.

7. Preživljavanje udarca munje

U periodu između svoje 30. i 65.godine Roja Salivana je munja udarila sedam puta – i sve ih je preživeo. U proseku Salivana je grom pronalazio svakih pet godina, dok je za prosečnu osobu verovatnoća da će ga udariti grom bilo kada 1:750.000. Salivan je ipak imao malo više šanse da mu se to desi jer je radio kao čuvar nacionalnog parka u Virdžiniji gde se godišnje odigrava 35-45 oluja. Roj Salivan je čovek koga je najviše udarala munja, prema Ginisovoj knjizi rekorda.

6. Penjanje na zgrade

Poznat kao „čovek pauk“, Alen Rober se popeo na većinu najviših nebodera na svetu bez ikakve planinarske opreme, pa čak i bez kanapa. Uz pomoć golih šaka i patika za penjanje Rober se popeo na Ajfelov toranj, Sidnejsku operu i Sirs kulu. Više puta je uhapšen zbog ilegalnog penjanja na zgradu noseći Spajdermenov kostim, i čak je proteran iz Kine.

Većina njegovih uspona traje duže od sat vremena bez ikakvih pauza za odmor. On tvrdi da mu njegova tehnika i fizička kondicija omogućavaju da se penje držeći se za male izbočine na zidovima i prozorima.

5. 50 maratona za 50 dana

Nazivajući svoj podvig 50/50/50, Amerikanac Din Karnazes je pretrčao 50 maratona u 50 američkih država za 50 uzastopnih dana.

Karnazes je takođe pretrčao 217km bez prekida preko Doline Smrti u pustinji Mohave po temperaturi od 48oC i maraton do Južnog Pola na -40oC.

Karnazes je izjavio da je sve to jako bolno i da telo govori da treba da stane, ali je potrebno pronaći način da se ponište ti mehanizmi i da se naterate da nastavite dalje.

4.  Uvrtanje metala

Drugi Ginisov rekorder, Sakinat Kanapijeva, je najjača bakica na svetu. Ima 76 godina, živi u Dagestanu i može bez problema da podigne đule teško 24kg, da lomi potkovice i da uvrće 5cm debele čelične štangle. Već sa 10 godina je otkrila svoju natprirodnu snagu, pošto je uspela da pomeri prikolicu sa žitom tešku 300 kilograma!

3. Podizanje automobila

Klasičan primer nadljudske snage- podizanje automobila – liči pre na mit nego na stvarnu priču. U stvari, Džek Kirbi, čovek koji je idejni tvorac stripa Hulk, kaže da je došao na ideju za Hulka pošto je video ženu kako podiže automobil da bi spasila svoje dete, međutim istinost te tvrdnje je opovrgnuta.

Ipak, 2008.godine vatrogasac Kris Hikman je na mestu udesa podigao vozilo da bi oslobodio priklještenu ruku vozača, što su potvrdile i novinske agencije. Ako kažu novine…

2. Balansiranje automobila

Ako mislite da je podizanje automobila nešto, šta ćete reći o Džon Evansu koji može da balansira kola na svojoj glavi. 2 metra visoki i 150 kilograma težak Džoni je uspeo da balansira mini automobil (težak 159kg) na vrhu glave 33 sekunde bez ruku.

Ovaj Britanac sebe naziva profesionalnim balanserom i do sada je postavio 25 rekorda u 11 Ginisovih kategorija. Balansirao je na glavi motore, čamce, veš-mašine, ljude, ali automobil je do sada najteži i najopasniji poduhvat.

1.Preživljavanje niskih temperatura

Prozvan „Ledeni“, Vim Hof je holandski avanturista koji je pretrčao arktički maraton na -29oC…bez majice. Takođe, drži svetski rekord u izdržljivosti pošto je izdržao sat i 44 minuta potopljen u led. 2007.godine izdržao je 72 minuta na Severnom polu bez ičega na sebi osim šorca. Hof tvrdi da je sposoban za takve stvari zahvaljujući vežbanju tantričke joge.

Izvor: LiveScience