7. Meganeura

Meganeure su bili ogromni insekti nalik na vilin konjica sa rasponom krila koji je bio veliki kao osrednja beba, što ga čini najvećim letećim insektom predatorom ikada. Hranili su se drugim insektima, manjim vodozemcima i dečjim snovima.

Neki naučnici smatraju da bi meganeure bili preveliki da prežive u današnjoj atmosferi, navodeći da je visok nivo kiseonika u preistorijskom svetu jedini način da insekt ove veličine udahne dovoljno da bi održao svoje telo u vazduhu.

6. Jaekelopterus rhenaniae, Džinovska morska škorpija

“Džinovska škorpija” je sve što je ovaj stvor trebalo da sadrži u imenu pa da bude prilično zastrašujuć. Jaekelopterus rhenaniae, najveća buba ikada, uspela je još da pogorša stvari time što je živela u vodi. Živela je u jezerima i potocima i hvatala svojim nogama žrtve koje ništa ne slute. Iako ga nazivaju morskom škorpijom , više liči na preraslog jastoga, što je činjenica koja ne umanjuje njen odvratan izgled. Ili njena klješta, koja su bila veličine ljudske glave.

5. Argentavis magnificens, Džinovska ptica

Mi, ljudi, poprilično zavidimo pticama, a pogotovo Argentavis magnificens koja je bila najveća leteća ptica na svetu. Ove zverke su imale raspon krila od šest do osam metara.

Kao dodatak njenoj veličini i težini od 120 kg, tu je i verovanje da je ova ptica gutala plen veličine krave u jednom zaletu.

4. Arctus simus, džinovski medved

Kada je stojao na zadnjim nogama bio je visok 3,5 metra a težak preko tone i danas bi mogao da rastrgne bilo koju kopnenu životinju bez ikakvih problema.

Mnogi stručnjaci smatraju da je lov bio u velikoj vezi sa njegovim istrebljenjem, bilo direktnim izlovljavanjem bilo iscrpljivanjem njegovih izvora hrane. Kao i mnogi izumrli sisari iz ledenog doba, i Arctodus se borio sa čovekom za iste prirodne resurse. Pobedili smo verovatno zato što smo prvi izmislili oružje.

3. Josephoartigasia monesi, džinovski glodar

Josephoartigasia monesi je bio najveći glodar ikad otkriven i bio je veličine nilskog konja i isto toliko sladak. Metar i po visoki, 3 metra dugački, teški preko tone, imali su sekutiće 30cm dugačke ali su ih izgleda koristili samo za vegetarijanske obroke. Zamislite samo koliko su jeli i koliko su se razmnožavali…sva sreća da ih nema više.

2. Carcharodon, džinovska ajkula

Najveća riba u okeanu danas je kit-ajkula, i dok joj ime zvuči zaista impresivno ova životinja je kao neki tromi meda koji dobroćudno pliva morima i ne pravi nikakvu štetu. Mnogo impresivniji je bio Carcharodon megalodon, najveća riba ikada koja je bila dugačka više od 20 metara i imala je čeljusti koje su mogle da progutaju automobil…da ih je tada bilo.

1. Titanoboa cerrejonensis, džinovska zmija

Titanoboa je bila dugačka i do 15 metara, bila je teška skoro tonu i po i verovatno je mogla da vas smrvi za tren oka. Bez premca, to je bila najveća zmija koja je ikada živela na Zemlji. Ova džinovska zmija je živela pre oko 60 miliona godina i uspela je čak da nadživi događaj koji je uništio sve dinosauruse još nekoliko milenijuma.

Izvor: Cracked