Naš imuni sistem je poput gerilskih vojnika koji postavljaju zasede pa im se ponekad desi da napadnu i potpuno bezazlene putnike.

Pošto nam je okruženje dobro očišćeno od bacila, naši telesni „vojnici“ greškom napadaju polen ili kikiriki.

Više od polovine Amerikanaca ima jednu ili više alergija.

Najstrašnija alergija: penicilin, najčešći uzrok po život opasne anafilaksije. Najodvratnija alergija: na bubašvabe.

Najčešći uzrok alergija na hranu je reakcija imunog sistema na protein. 2004.godine tim sa Triniti koledža u Dablinu je pokušao da izbegne reakciju tako što su ubrizgali miševima parazite i skrenuli pažnju imuno sistema sa proteina hrane na pravu pretnju.

Eksperiment je uspeo.

Uzbuđen zbog tog otkrića Džasper Lorens, britanski preduzetnik, odleteo je u Kamerun i hodao bos u blizini klozeta. Njegov cilj je bio da privuče crve koje bi, kako se on nadao, pobedile njegovu astmu i sezonske alergije.

I to je uspelo.

Lorens je tada pokrenuo posao i širom sveta šalje parazite. Za 3.000 dolara mušterije dobijaju 35 larvi crva.

Jednostavno stavite larve na zavoj, postavite ga i kroz nekoliko minuta one se zavuku ispod vaše kože. Nema izveštaja o uspešnosti terapije.

Alergije na školjke, kikiriki, ribu, mleko, jaja i drugu hranu odnesu od 150 do 200 života u Americi godišnje.

Jestivi ID tagovi sa radio frekvencijom se trenutno razvijaju, a ideja je da se pomešaju sa hranom da bi se zabeležio njen sastav. Takav, „pametan tanjir“ bi upozoravao čoveka na potencijalno opasne sastojke.

Upozorenje: Šetnja po travi može da vas pretvori u vegetarijance. Dokazano je da ujed krpelja može da ima kao posledicu proizvodnju antitela na alfa-gal, ugljeni hidrat koji se nalazi u govedini, svinjetini i ovčetini. Ta antitela mogu da podstaknu alergijsku reakciju na meso.

Postoji čak i alergija na seks. Naravno kod žena. Onim ženama koje su alergične na spermu, lekari preporučuju terapiju u kombinaciji sa dva do tri odnosa nedeljno. Da bi se organizam privikao.

Ako mislite da je apstinencija rešenje, grešite. Kod nekih žena razvija se alergijski osip kao reakcija na sopstvene hormone.

Genetski modifikovana hrana nije sigurna, ali trenutno nema pravih dokaza ni da izaziva, ali ni da ne izaziva alergiju. Alergija na soju, po nekim tvrdnjama, je u Americi porasla za 50% otkad je GM soja uvedena.

Jedno od najvažnijih dobrobiti dojenja je smanjenje rizika alergija kod beba. Samo dojena deca su, u prvim mesecima života, manje izložena potencijalnim alergenima samo zato što se hrane majčinim mlekom. Dalje, imunološki sastav bebe je nezreo i ono praktično zavisi od zaštite koju dobija dojenjem.

Jedan od razloga zašto ne treba da nosite pirsing: nakit koji sadrži nikl može izazvati alergiju na metal koja traje celog života.

U Srbiji od alergije na ambroziju boluje oko 400.000 ljudi. Inače, ambrozija vodi poreklo iz Severne Amerike, a u Evropu je unesena pre tridesetak godina žitom uvezenim iz SAD.

Alergija na vodu je vrlo redak ali moguć slučaj. Ako vaše dete tvrdi da je alergično na kupanje, možda je i u pravu.

Izvori:

Discover magazine

Stetoskop

Danas

Moje dijete