Međunarodni Festival Podvodnog Filma u Beogradu održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture republike Srbije , Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda i Opštine Stari Grad i Saveza ronilaca Srbije-SOPAS.

Na ovogodišnji Festival u takmičarskoj konkurenciji prijavljeno je preko 80 filmova svetske produkcije.

Glavni cilj Festivala je podsticanje , usmeravanje i jačanje svesti o značaju zaštite životne sredine, naročito voda.
UNEP MAP, United Nations Environment Programme, Mediterranean Action Plan ( program UN za zaštitu životne sredine ) uvrstio je Međunarodni Festival Podvodnog Filma u Beogradu kao jedan od najznačajnijih evropskih filmskih Festivala koji promovišu zaštitu voda u mrežu Festivala koji se odvijaju pod pokroviteljstvom UN.

Moto Festivala je «Neka vode uvek budu čiste», a filmovi koji će se prikazati na Festivalu su edukativnog karaktera i doprinose razvijanju ekološke svesti i širenju znanja o potrebi zaštite životne sredine.
Program ovogodišnji Festival , pored vrlo aktuelnog programa, (najnovija produkcija , vecina filmova je ovogodisnja produkcija ) karakterise sve vise filmova koji se bave zaštitom okoline i živog sveta.

Filmovi se takmice u dve kategorije PC – PRO CATEGORY ( professional productions) , velike produkcije TV kuce i IC Film category: IC – INDEPENDENT CATEGORY (amateur film makers, independent producers) , nezavisni producenti

Intresovanje publike iz Beograda, a i iz cele Srbije je izuzetno, svi gosti Festivala do sada su bili impresionirani nasom publikom, nijedan Festival ovog tipa nema toliko brojnu, uglavnom mladu i obavestenu publiku.

Tokom trajanja festivala posetioci mogu pogledati izlozbu podvodnih fotografija Jovana Tase Petrovskog.

Dve trećine naše planete prekrivene su vodom. Posmatrana iz svemira, Zemlja je plave boje i slobodno je možemo nazvati planetom vode. Koliko zapravo poznajemo planetu na kojoj živimo?