1. Maču Piču

Postavljen visoko na Andima u Peruu, ovaj “izgubljeni grad Inka” ostao je sakriven od spoljašnjeg sveta sve do 1911.godine, kada su istoričara i istraživača Hirama Bingama tamo odveli lokalni Kuečuasi. Od tada, stotine hiljada posetilaca dolazi svake godine u Maču Piču i ugrožava istrajnost drevnih ruševina. Zato je nedavno UNESCO razmatrao postavljanje Maču Pičua na listu Ugroženih lokacija.

2. Veliki koralni greben

Najveći koralni sistem na svetu može da se vidi iz svemira i dom je za milijarde organizama. Veliki koralni greben je jedna od najvećih atrakcija Australije i pored svoje veličine, izuzetno ga je lako uništiti. Široke trake grebena je uništilo zagađenje i zloupotrebe prevelikog broja turista, a nedavna naftna mrlja je desetkovala ekosistem. Bez odgovarajuće brige, Veliki koralni greben može nestati vrlo brzo.

3. Galapagos

Jedinstveni biodiverzitet ostrva Galapagos inspirisao je Čarlsa Darvina da sastavi teoriju o prirodnoj selekciji. Danas hiljade turista dolaze da prođu njegovim koracima, ali stanište ovog ostrva je previše osetljivo da bi izdržalo pritisak. 2007. godine UNESCO je stavio Galapagos na listu ugroženih lokacija.

4. Teotiuakan

Teotiuakan je najposećenija arheološka lokacija u Meksiku i jedan od najvažnijih prikaza drevne civilizacije. Kao rezultat, ruševine su gažene već hiljadu godina unazad. Danas je lokacija još ugroženija – npr., 2004.godine Wal-Mart je otvorio veliku prodavnicu unutar arheološke zone parka.

5. Antarktik

Ovaj veliki južni kontinent je uglavnom nenaseljen, i to je deo njegove draži. Na vrhu liste je mnogih putnika avanturista i kontinent već oseća taj pritisak. (Krstarice redovno posećuju njegove obale). Antarktik ima krhku ekologiju, uključujući i mnoge životinje koje su osetljive na promene. Možda je najbolje da ostavimo bar jedan od sedam kontinenata na miru.

6. Masai Mara

Masai Mara u Keniji, severni nastavak nacionalnog parka Serengeti, je jedan od najvećih prirodnih rezervata u Africi. Nažalost, životinje nestaju neverovatnom brzinom. Prema Turističkom savezu Kenije, broj zgrada koje će biti sagrađene u rezervatu će preći broj životinja za 20 godina. Uobičajen dan za veliku mačku u ovom rezervatu znači da je skoro stalno okružena turistima na safariju.

7. Angkor Vat

Sa svojim klasičnim stilom kmerske arhitekture, Angkor Vat je jedna od najvećih turističkih atrakcija Kambodže. Drevna građevina se čak pojavljuje na zastavi Kambodže. Iako turizam pomaže da se plati restauracija, to je mač sa dve oštrice – gomile posetilaca ugrožavaju drevnu građevinu, i čak su se na nekim zidovima pojavili grafiti.

8. Stounhendž

Poznat po svojoj mističnoj konstrukciji, Stounhendž je jedna od najposećeniji drevnih građevina u Evropi. Tokom godina, kamenje su  poremetili pokušaji restauracije i bezobzirni turisti. Lokacija je takođe ugrožena autoputevima koji su previše blizu.

9. Mont Everest

Nekad zabranjeno mesto na koje su išli samo najhrabriji istraživači, Mont Everest je danas prekriven smećem koje za sobom ostavljaju posetioci. Na samoj granici između Nepala i Tibeta, ovo područje je mesto od velike duhovne i kulturne vrednosti. Danas, na planini se može naći oprema za planinarenje, hrana, plastika, konzerve, staklo, odeća, papir, šatori pa čak i ostaci neuspešnih avanturista.

10. Tadž Mahal

Tadž Mahal se smatra za jedno od najvećih arhitektonskih dostignuća u ljudskoj istoriji. Sagradio ga je car Šah Džahan za svoju omiljenu ženu, Mumtaz Mahal, i svake godine ga posećuju milioni turista. Međutim, lokalni razvoj i navala turista uzimaju svoj danak. Zagađanje, najviše od obližnje reke Jamuna, je čak počelo da boji Tadž Mahal u žuto.

11. Fi fi ostrva

Ova ostrva su postala poznata širom sveta kada se na njima snimao film “Plaža” (do danas, filmadžije se krive za uništavanje lokalne prirode) i danas su jedna od glavnih destinacija na Tajlandu. Ovo živopisno mesto još uvek ima netaknutih plaža i čistu vodu, ali možda ne zadugo ako hoteli i turisti nastave da dolaze masovno.

12. Ngorongoro krater

Ngorongoro krater u Tanzaniji je jedno od geoloških i bioloških blaga Afrike. Ova velika, nepoplavljena vulkanska kaldera je napravila prirodnu ogradu za raznovrsan divlji život i tako načinila idealnu lokaciju za čuvare prirode. Nažalost ta ista ograda ne dozvoljava životinjama da pobegnu od mase turista koji dolaze da uživaju u mistici i lepoti kratera.

13. Kozumel

Meksiko je popularna turistička destinacija za mnoge Amerikance, što je i teret i blagoslov – bar za lokalne ekosisteme. Poznat po divnim plažama i tropskim grebenima, Kozumel je nekad bilo mirno mesto sve dok nisu sagrađeni dokovi za brodove. Danas grebene ugrožava zagađenje od razvoja i Kozumel polako gubi svoju netaknutu tajnovitost.

14. Veliki kineski zid

Mnogi delovi Velikog zida su propali zbog ogromnog broja turista koji šetaju njime. Takođe, neki delovi su uništili vandali ili su ispisani grafitima, a ponegde je bukvalno uništen da bi se napravio put razvitku.

15.Bali

Balijev delikatan ostrvski ekosistem je ugrožen zbog stalnog uništavanja. Situiran na mestu gde ekologija kontinentalne Azije prelazi u ekologiju Pacifičkih ostrva, Bali ugrožava pojačana seča šuma jer se pravi prostor za turizam i rastuću populaciju Indonezije. Naseljene životinje i biljke takođe ugrožavaju ovaj biološki dragulj.

Izvor: MNN