KRVAVO JEZERO U IRAKU

Da li je to mesto nekog užasnog zločina? Ili mesto za odlaganje krvi iz klanice? Ne, veoma crvena boja ovog jezera koje se nalazi izvan grada Sadr u Iraku je verovatno nastala usled nečega mnogo manje uzbudljivog – hemijskog zagađenja ili zbog obrade tehničke vode.

DREVNA ZAMKA ZA RIBE U VELSU

Plivajući ili veslajući u vodama Teifi zaliva u Velsu, nikad ne biste pretpostavili da su stene ispod vas išta drugo do prirodni greben. Ali arheolozi uz pomoć Google Earth-a su odmah shvatili da je u pitanju nešto sasvim drugo – široka zamka za ribe koju je napravio čovek pre otprilike 1000 godina. Tada, ribe bi bivale zarobljene u zamci u obliku slova V za vreme oseke, međutim kamenje se u međuvremenu ukopalo u pesak i zamka više ne funkcioniše.

PLANTAŽA MARIHUANE U ŠVAJCARSKOJ

Kada su farmeri zasadili nelegalnu biljku na otvorenom polju u Švajcarskoj kao da je u pitanju običan kukuruz ili pšenica, očigledno nisu računali da satelit Google Earth-a snima njihovu zemlju. Snimci iz vazduha su privukli pažnju policije 2007.godine, međutim ranije fotografije pokazuju da su se farmeri to isto radili bar deset godina.

OSTRVO U OBLIKU SRCA U HRVATSKOJ

Koja bi egzotična lokacija bila bolja za romantičan odmor od ostrva u obliku srca sa peščanim plažama u Hrvatskoj? Sada je poznato kao „Ostrvo ljubavnika“, međutim čak ni njegov vlasnik nije bio svestan kakvog je ono oblika dok ga nisu preplavili zahtevi sentimentalnih ljudi koji su ga videli na internetu.

GROBLJE AVIONA U ARIZONI

Šta se dešava sa starim avionima kada više nisu bezbedni za letenje? Očigledno, bivaju bačeni na ogromno groblje aviona usred Arizone. Ti avioni stoje tamo sve dok se ne povade svi delovi koji bi mogli da se iskoriste, a pustinjski uslovi ih čuvaju od rđe u međuvremenu.

LETEĆI AUTOMOBIL IZ AUSTRALIJE

Bacite pogled na ovu sliku i veoma ćete se iznenaditi – da, taj beli automobil izgleda kao da lebdi u vazduhu. Još uvek nije jasno šta se u stvari ovde desilo, jer tom ravnom crnom obliku nedostaje odsjaj da bi bio crni automobil i na pravom je mestu da bi bio senka belog automobila.

UMANJENI MODEL KONFLIKTNE ZONE U KINI

Ovo izgleda sasvim obično za one koji ne poznaju kineski pejzaž, međutim ovo malo parče zemlje je u stvari umanjeni model graničen zone između Kine i Indije. Lociran u blizini nečega što je izgleda vojni kompleks, model najverovatnije služi kao važan alat za planiranje vojnih akcija.

PARKIRANJE KOJE PRKOSI GRAVITACIJI U HOLANDIJI

Postoje mnogi čudni prizori koji su viđeni u Google Earthu za koje se dokazalo da su kompjuterske greške, ali za ovaj automobil nema sumnje da je parkiran sa strane zgrade. Ipak, postoji savršeno razumno (ali opet neverovatno) objašnjenje: to je umetničko delo Teo van Lara.

SAKRIVEN MLAZNJAK U FRANCUSKOJ

Zašto bi avion mlaznjak bio zavučen na nečemu što izgleda običan parking? Izgleda kao neobično mesto za odmor. Možda je u pitanju model, s obzirom da je lociran pored Pariskog Instituta za tehnologiju.

PODVODNA STRUKTURA U TURSKOJ

Kada su istraživači Google Earth-a oštrog oka primetili čudan šablon u vodi u priobalju Turske, nisu mogli a da u njemu na mah ne vide ostatke neke davno zaboravljene civilizacije – Atlantide, npr? Ali avaj, Google je ubrzo pokvario njihovo slavlje sa izjavom „Ono što su korisnici videli je u stvari ostatak prikupljanja podataka. Batimetrični podaci (ili podaci o morskom dnu) se često prikupljaju iz čamaca sa sonarom kojim se vrše merenja morskog dna. Linije oslikavaju put čamca dok prikuplja podatke.“

PODVODNA EKSPLOZIJA U MEKSIKU

Da li je kamera Google Earth-a slučajno uhvatila podvodni zemljotres u trenutku kad se desio? Erupcija gasa, možda, ili meteorit u momentu udaru? Ne baš. Gruba realnost je da je verovatno u pitanju skijaš na vodi u centru talasa.

NEOTKRIVENE VRSTE U MOZAMBIKU

Nikad nije bilo lako stići do planinskog predela u Mozambiku u Africi, i to zahvaljujući teškom terenu i građanskom ratu – tako da je uglavnom ostao neotkriven i netaknut. Ali mogućnosti Google Earth-a su zaintrigirale grupu britanskih naučnika koji su bili zapanjeni što su pronašli neočekivano parče zelenila. Odlučili su da pešače do njega i tamo otkrili stotine novih vrsta za samo tri nedelje.

DREVNI PREDAK ČOVEKA U JUŽNOJ AFRICI

Drugi naučnik je shvatio da se korišćenje Google Earth-a u svrhu vođenja evidencije raznih pećina i fosilnih ostataka u Južnoj Africi isplati: konkretno, pomoglo mu je da identifikuje drevnog pretka čoveka. Profesor Li Berger sa univerziteta u Johanesburgu je pronašao vezu između lokacija nalazišta i onda, koristeći Google Earth, identifikovao 50 prethodno nepoznatih pećina i nalazišta fosila – gde je pronašao kosti novog hominida.

Izvor: Webecoist