Sulawesi makaki


Sulawesi makaki je majmun koji živi u tropskim šumama  na ostrvu Sulawesi u Indoneziji. Ovi majmuni nestaju jer im se stanište uništava, a lovci ih ubijaju. Ova fotografija makakija sa imenom Problematični je pobedila 2008. godine na konkursu Prirodnjačkog muzeja u Londonu. Inače, imaju vrlo upečatljivu čupu na vrhu glave.

Sumatranski orangutan

Ova beba orangutan, Menari, rođena je u zoološkom vrtu u Nju Orleansu prošlog juna sa crvenom jež-frizurom.

Zbog bespravnog lova i nestanka staništa, sumatranski orangutani spadaju među najugroženije životinje na svetu, jer ih je ostalo samo oko 6000 u divljini, a Menari je tek drugi orangutan rođen u zoološkom vrtu od 1996.godine.

Poljska kokoška

Poljska koka nije ugrožena, ali ima problematičnu frizuru: perjana kresta na glavi im otežava preživljavanje na hladnoći jer se perje zamrzne, a i komplikacija je kad treba nešto da vide ispred sebe. Iako su nekad bile popularne koke nosilje, danas se smatraju nepouzdanim i drže se samo kao ukrasne.

Ravničarski prugasti tenrek

On je samo jedan od vrsti tenreka koji žive na Madagaskaru. Opisani kao mešavine rovčice i ježa, tenreci imaju dugačku njušku i oštre bodlje koje iskaču iz njihovog krzna. Sama specifičnost mesta na kome žive čini ih ugroženim, tako da tenreci dele sudbinu drugih životinja sa Madagaskara.

Aj aj

Luda frizura je najmanji problem aj aja: ima ogromne uši, velike oči, šiljaste zube i kandžice umesto prstiju. Prosto je lep koliko je ružan. Međutim, kao i njegov zemljak tenrek, suočava se sa krčenjem šuma i lovcima tako da su mu šanse da preživi smanjene na minimum.

Kagu

Ugroženi kagu, sa južnopacifičkog ostrva Nove Kaledonije, se hvali svojom upadljivom frizurom kada dođe sezona parenja (kada nije sezona parenja, jednostavno se zaliže). Na listi ugroženih životinja se nalazi od 2007.godine, a populacija se smanjuje zbog deforestacije i pasa koji lako mogu da uhvate ove ptice koje ne lete.

Čupava žaba-riba

Nema mnogo vodenih stvorenja koja mogu da se pohvale da su čupava, a ova žaba-riba je jedna od njih. Živi u koralnim grebenima Indonezije, a hrani se tako što lovi „hodajući“ po dnu. Ove ribe su popularna meta ronioca, ali ipak nisu jedina dlakava stvorenja u morima…

Kosmati jastog

Kosmati jastog je otkriven tek 2005.godine u Južnom Pacifiku i poznat je i pod imenom „jeti kraba“. Ovo stvorenje ima dugačka, svilenkasta vlakna koja pokrivaju njegova klješta i ima samo membrane umesto očiju. Obzirom da žive blizu okeanskih ispusta koji izbacuju otrovan gas, neki naučnici smatraju da dlake imaju ulogu filtera koji prečišćava otrove i tako im omogućuje da prežive na ovom negostoljubivom mestu.

Severni ćelavi ibis

Vekovima unazad, ćelave ibise ste mogli da vidite širom Evrope, Bliskog istoka i Severne Afrike, ali posle decenija opadanja populacije, ova ptica danas živi samo u Maroku, a male grupe se mogu naći i u Turskoj i Siriji.

Istočnoafrički krunasti ždral

Njega ne možete promašiti: sjajnožuti oreol osigurava da bude primećen. U Južnoj Africi, gde živi, ima reputaciju „magičnog stvorenja“ koje može ohrabriti kišu.

Izvor: Treehugger