Legende govore da životinje mogu da predvide prirodne katastrofe i otkriju bolesti, a nauka sada dokazuje istinitost ovih priča. Ako naučimo da na pravi način posmatramo ove životinje, možemo unapred da planiramo neke situacije.

PSI

Psi mogu da nanjuše rak prostate sa preciznošću od 98%, otkriva Američka urološka asocijacija. Psi imaju oko 200 miliona olfaktornih ćelija u svojim nosevima, u odnosu na naših 5 miliona. Njihov sjajan njuh pomaže u otkrivanju kancera.

MAČKE

Posle užasnog zemljotresa u Japanu 2011.godine, Hirojuki Jamauči sa državnog Tsing Hua Univerziteta je sproveo studiju o tome kako su mačke reagovale pred sam zemljotres. Otkrio je da su se neke mačke, šest i više dana pre razornog zemljotresa, neobično ponašale i bile prilično nervozne. Naučnici veruju da mačke mogu da osete potrese unapred jer imaju bolji sluh od ljudi. Takođe, one mogu da otkriju promene atmosferskog pritiska, gravitacije i deformacije zemljišta.

KRAVE

Jamauči i kolege su otkrili takođe da su se krave ponašale drugačije nekoliko dana pre zemljotresa od 9 stepeni. Krave su smanjile proizvodnju mleka šest dana pre zemljotresa. Smanjena proizvodnja se nastavila i sledeća četiri dana.

PČELE

Da li ste primetili da pčela nema nigde pre kiše? One osećaju promene vlažnosti vazduha i sakrivaju se u košnicama pre nego što počne da pada.

BUBAMARE

Ako primetite bubamare kako se grupišu, velika je verovatnoća da će uskoro nastupiti velike vrućine. Sakupljaju se da sačuvaju vlažnost tela, i tako čuvaju jedni druge.

AJKULE

Za razliku od prethodnih životinja, ajkule nemaju nameru da beže ili da se nerviraju zbog predstojeće nevolje. One jure oluje. Ajkule traže velike promene temperature vode, što upravo oluje iniciraju. Praćenje ajkula može pomoći u predviđanju lokacije na kojoj će se pojaviti oluja.

VOĆNE MUŠICE

Poput pasa, voćne mušice mogu da namirišu rak na vrlo malom broju ćelija. U stvari, one mogu da uz pomoć mirisa prepoznaju i razlikuju ćelije raka od zdravih. Naravno, lekari nemaju namere da postave pse ili voćne mušice u ordinacije. Naučnici se nadaju da će napraviti uređaje koji će uz pomoć metoda životinja skenirati čoveka.

GRIZLI

Grizliji imaju neverovatno čulo mirisa, te mogu da namirišu čoveka na 25 kilometara udaljenosti. Isto čulo uz pomoć ostalih čula im verovatno pomaže da otkriju nadolazeće oluje i druge prirodne katastrofe.