Poljoprivreda je uvek bila kocka, pogotovo na mestima poput Indije, gde poljoprivrednici zavise od sezone monsuna koja bi trebalo da donese dovoljno vode za njihove useve. Ako zakaže monsun, to će se itekako odraziti na njihove živote. Iz ovog razloga i još mnogo socio-ekonomskih izazova, broj samoubistava među indijskim poljoprivrednicima je izuzetno visok (oko 1000 mesečno). GM usevi tu situaciju još otežavaju jer očajni poljoprivrednici ulaze u dugovanja po jako lošim uslovima da bi platiti to „magično“ seme koje, nažalost, zahteva dvostruko više vode i ne ispunjava svoja obećanja oko štetočina. Kad gusenice nastave da desetkuju njihove biljke a monsuni ne donesu dovoljno vode, beznadežni poljoprivrednici se pod teretom duga koji ne mogu da vrate okreću smrtonosnoj čaši insekticida.

Iako je zabeleženo preko 125.000 samoubistava od kada je odobreno GM seme u Indiji i, kako New York Times izveštava, neverovatno visoke cene semena i pesticida imaju za posledicu da poljoprivrednici zarađuju manje novca nego pre. Pored toga, kako štetočine i korovi postaju sve više imuni na preparate, poljoprivrednici moraju da troše sve više i više novca na hemikalije. I da ne zaboravimo, u zakonskoj su obavezi da kupe novo seme svake sezone inače ih čeka tužba ili spaljivanje svih useva.

Čak je i Ministarstvo poljoprivrede sve ovo ukopčalo pa je okrivilo GMO za povećanu stopu samoubistava. 2012.godine grupa naučnika koju je odredio Indijski Vrhovni sud je predložila desetogodišnji moratorijum na probna polja za sve GM useve dok se ne izvrše dodatna istraživanja i naprave strožiji propisi. Nije poznato kada će i da li će vlada Indije prihvatiti ovaj savet.

Izvor: ListVerse