Jedna od reklamiranih prednosti GM hrane je njihova otpornost na štetočine i herbicide, što navodno dovodi do većih prinosa. Nažalost, za metode koje GMO kompanije koriste za odbranu od štetočina se sumnja da ubijaju korisne insekte, kao što su leptiri i pčele. Već smo više puta pisali o tome da bi nestanak ovih bića doprineo i nestanku većeg dela našeg svakodnevnog jelovnika, zato što insekti izvrše oprašivanje jedne trećine naše hrane. Dakle, umesto da rešava problem nestašice hrane, GM hrana čini stvari još gorim.

bee_pollen_macro

Ipak, pored svih današnjih herbicida, insekticida, fungicida, teško je dokazati da su GM usevi baš jedini krivci za nestanak pčela. Posle studije koja pokazuje da je GMO problem izađe druga koja to demantuje. U međuvremenu, pčele nestaju stopom od 30% godišnje a populacija leptira je na rekordno niskom nivou.

Iako je nejasno da li su GM usevi apsolutni krivci za smrt „dobrih“ insekata, u najmanju ruku su odgovorni za sve šire korišćenje hemikalija koje nedvosmisleno štete insektima i „korovu“ od koga oni zavise.