10. Zmijuljice

Prema pronađenim fosilima zmijuljice postoje preko 300 miliona godina, što znači da su već bile stare kad su dinosaurusi preuzeli svet. Nađene u dubokim vodama, ove životinje često nazivaju ljigavim jeguljama, ali one nisu jegulje i, u stvari, možda nisu uopšte ni ribe, bar prema nekim naučnicima. To su veoma čudne životinje: imaju lobanju ali nemaju kičmu i imaju dva mozga. Skoro slepe, hrane se noću leševima velikih životinja koji padnu na morsko dno. Zaradile su nadimak „ljigave“ zato što proizvode sluzavu supstancu koja škodi škrgama riba grabljivica; posledica toga je da nemaju prirodnih neprijatelja.

9. Riba lanceta

Riba lanceta izgleda prilično praistorijski, sa tim opasnim, oštrim zubima u vilici i jedrom na leđima, liči na neke dinosauruse (iako je to jedro samo veliko peraje). Čak i njeno naučno ime ima prizvuk dinosaurusa (Alepisaurus ferox). Dugačka do dva metra, ova grabljivica se može pronaći u svim okeanima osim u polarnim oblastima; veoma proždrljiva, hrani se manjim ribama i lignjama a ponekad i primercima svoje vrste.

8. Arovana

Ove ribe pripadaju drevnoj grupi Osteoglosida i postojale su još u periodu Jure. Danas, mogu se naći u Amazonu i delovima Afrike, Azije i Australije. Arovane su proždrljivi grabljivci koje se hrane svim manjim životinjama koje uspeju da ulove, uključujući i ptice i slepe miševe koje mogu da uhvate u preletu (mogu da iskoče i do 2 metra iznad vode). U Kini, arovane su poznate kao „zmaj-ribe“  i smatraju se vesnicima sreće.

7. Naborana ajkula

Ovaj predator iz dubine okeana jedna je od najprimitivnijih živih ajkula, i ostatak je perioda Krede kad su dinosaurusi vladali Zemljom. Retko se viđa živ primerak i tek nedavno je prvi put snimljena. Naborana ajkula može narasti do 2 metra (ženke su veće od mužjaka) i živi u dubokoj vodi gde se hrane uglavnom lignjama. Ne predstavljaju opasnost za ljude i, u stvari, većina ovih ajkula provede čitav život a da nikad ne ugleda čoveka.

6. Moruna

Još jedan preživeli iz doba dinosaurusa, moruna (ili jesetra) je poznata kao jedan od glavnih izvora kavijara; usled izlovljavanja, ove životinje su veoma ugrožene danas. Najveće morune mogu izrasti i do 6 metara, što znači da su velike kao velike bele ajkule; hrane se malim životinjama sa dna reka i mora i nisu opasne, osim ako ih ne isprovocirate (iako su toliko velike da mogu da povrede ili čak i ubiju čoveka nenamerno iskačući iz vode na čamac). Kod nas se nekada izvozilo i do tri tone kavijara godišnje, sve dok Dunav nije pregrađen i sagrađene hidroelektrane „Đerdap“ čime je prekinut prirodan put morunama od Crnog mora do prirodnog mrestilišta u Đerdapskoj klisuri.

5. Arapaima

Blizak rođak arovane, amazonska arapaima je nekad smatrana najvećom slatkovodnom ribom na svetu. Prema ranim opisima, mogla je da naraste i do 4.5m, ali danas se takvi ogromni primerci retko nalaze i većina odraslih arapaima dostiže 2m. Ove spore grabljivice se hrane manjim ribama, ljuskarima i bilo kojim drugim manjim životinjama koje može da strpa u usta. Interesantna osobina ove ribe je da mora da udiše kiseonik iz vazduha da bi preživela. Arapaime nisu opasne i često se love zbog kvalitetnog mesa; nažalost, veoma su retke danas.

4. Testerača

Ova veoma ugrožena životinja je preživela od doba Krede i može se naći i u slanim i slatkim vodama. Velika do 7 metara, testerača možda izgleda kao ajkula ali je bliži rod ražama. Njihova testera je ujedno i oružje i čulni organ, prekriven elektro-osetljivim porama koje im omogućavaju da pronađu plen uprkos njihovom očajnom vidu. Iako su obično miroljubive, testerače mogu biti veoma opasne ako ih isprovocirate. Zahvaljujući jednom fosilu znamo da je ogromna, praistorijska testerača verovatno bila glavna hrana najvećem dinosaurusu mesožderu Spinosaurusu, pošto je njen pršljen pronađen zaglavljen između dinosaurusovih zuba.

3. Aligatorski gar

Ovaj impresivni grabljivac debele krljušti živi na jugu SAD i severu Meksika, i najveća je slatkovodna riba u Severnoj Americi (iako ponekad zaluta u more). Može biti velika 4 metra i 200 kg teška. Aligatorski gar se tako zove zato što liči na reptila i ima dugačke čeljusti naoružane dvostrukim redom oštrih zuba. Oni su proždrljivi predatori koji love iz zasede i poznati su slučajevi napada na čoveka, iako dosad nisu zabeležene smrti usled ujeda gara. Gar spada među najstarije žive ribe.

2. Polypterus Senegalus

Ove afričke ribe se često nazivaju „jegulje dinosaurusi“, jer zbog njihovog reptilskog izgleda i reckavog peraja podseća na leđa nekih dinosaurusa. One nisu prave jegulje, već članovi porodice nilske mnogoperke. Mnogoperke su se već vrzmale u vodama iz vremena Krede, tako da se onaj dinosaurski deo njihovog imena uklapa sa njihovom starošću. Iako se često prodaju kao egzotični ljubimci, sklone su bežanju iz akvarijuma. Mogu da izdrže izvan vode sve dok im je koža vlažna, što im omogućava da odlutaju iz akvarijuma.

  1. Celakant

Celakant je najpoznatiji od svih „živih fosila“ i zaslužuje da bude prvi na ovoj listi zato što je najbolji primer „Lazarovog taksona“, tj., životinja za koje se smatralo da su odavno izumrle pa su potpuno neočekivano ponovo pronađene žive. Za celakante se mislilo da su izumrli u doba Krede, zajedno sa dinosaurusima, ali je 1938.godine uhvaćen živ primerak u Južnoj Africi. Otada, više tih riba je primećeno i fotografisano, i čak je druga vrsta celakanta pronađena u Indoneziji 1999. Celakanti su veliki grabljivci, dugački do 2 metra; hrane se manjim ribama, uključujući i male ajkule i žive u dubokim, tamnim vodama. Iako se retko love i jedu jer su užasnog ukusa, celakanti su veoma ugrožena vrsta.

Izvor: Listverse