Iako to možda zvuči čudno, mnoge životinje rade samo da bi preživele u divljini. Ti poslovi prilično liče poslovima koje ljudi rade, iako su njihovi razlozi potpuno drugačiji.

10. Mrav – fabrički radnici

U koloniji mrava postoje jasno definisane uloge i odgovornosti. Pred kraljice i mužjaka, čije su uloge reproduktivnog karaktera, svi ostali mravi imaju poslove čija je svrha održavanje života u mravinjaku. Mravi radnici su odgovorni za hranjenje i prenos larvi koje je snela kraljica, čišćenje, kopanje tunela i za još niz sličnih zadataka. Mravi sakupljači su odgovorni za traženje hrane i njeno donošenje do kolonije. Pored njih, postoje i mravi čuvari koji prvi idu u obilazak lokacija za sakupljače i čuvaju koloniju. Organizacija koja funkcioniše odlično bez ikakvog nagrađivanja osim same dobrobiti kolonije.

9. Dabar: Graditelj

Dabrovi se smatraju inženjerima prirode i to ne bez razloga. Veoma su uspešni u građenju brana u rekama i potocima da bi napravili jezerca za potrebe smeštaja. Počinju sa sakupljanjem drva u kasno leto da bi se pripremili za zimu. Stabla koja preseku zubima, iscepkaju u manje delove da bi mogli da ih prenesu do lokacije na kojoj planiraju gradnju. Te štapove polažu u blato i tako prave slojeve drveta sve dok ne naprave branu, ali tu im se posao ne završava. Moraju da iskopaju mesto u kome će živeti i sakupiti zalihe drveta za jelo za vreme zime. Mnogo posla za malog dabra.

8. Lavica: lovac

Lavice su prave zaposlene majke. Ne samo da donose hranu na sto već se brinu i za mlade, pa čak i za mlade drugih lavica. Dok se lavovi smatraju kraljevima i štite porodicu od grabljivaca, lavice love. Uglavnom noću izlaze i zajedničkim snagama vrebaju i ubijaju. Girl power!

7. Afrički divlji psi: kasapi

Afrički divlji pas se odavno smatra kasapinom afričke pustinje jer uzima meso koje niko neće. U stvari, ova vrsta igra vrlo bitnu ulogu u ekosistemu jer uklanja bolesne ili povređene životinje, čime pomaže u održavanju ravnoteže. Lovci čopora rade u timu kada traže plen, i kada ga pronađu neki psi počnu da trče blizu njega a ostatak polako nastavlja da trči iza njih. Kada se ovi prvi umore, neko iz ostatka čopora preuzme ulogu vodećeg lovca i na taj način plen retko kad izbegne smrt. Mnogo su uspešniji u lovu od, recimo, lavica. Pored toga, ceo čopor se brine za mlade i sve to zajedno ih čini odličnom ekipom.

6. Ptice seničarke: dekorateri

Mužjak seničarke ima takav smisao za dekoraciju prostora da su svi profesionalci amateri za njega. Mladoženja ne samo da pravi gnezdo za potencijalnu suprugu; on to gnezdo obilato ukrašava – sve u nadi da će ga neka devojka primetiti. On postavlja kamenčiće, školjke, cvetiće i druge stvarčice u gnezdu. Čak su neki istraživači otkrili da su svi objekti postavljeni na takav način da se iz određenog ugla čine većim nego što jesu. Šta da kažem, konkurencija je velika, samo najbolji poznavaoci feng-šuia dobijaju priliku da produže vrstu.

nastaviće se…