5. Morski grgeči čistači: kozmetičari

Mnoge vrste riba koje žive u koralnim grebenima mogu da zahvale čistaču na životu bez parazita. Poput pedikira koji struže mrtvu kožu sa stopala mušterije, grgeč čistač struže svoje morske drugare. To su male ribe koje po ceo dan (i to svaki dan) čiste druge ribe od parazita i mrtve krljušti. Čak se i velike ribe grabljivice uzdrže od užine i dozvole čistačima da obave svoj posao na njima. Naravno, grgeči nisu dobri Samarićani koji samo pomažu drugim ribama već i oni nalaze u tome korist. A to su doručak, ručak i večera.

4. Termiti: stručnjaci za rušenje

Termiti žive i rade u društvenom sistemu koji liči na onaj u kome žive mravi. Termiti radnici su beli, ili izgledaju providni, i prvi stupaju na scenu kad se pronađe novo drvo. Odgovorni su za lociranje hrane, iskopavanje drveta i prenošenje mladih termita. Termiti vojnici su fizički zreli i mogu se prepoznati po žutim ili braon glavama i crnim ustima. Jedini krilati termiti se roje i samim tim su zaduženi za započinjanje novih kolonija. Dok se u svetu velike pare svake godine daju za kontrolu ove napasti, termiti su važan deo šumskih ekosistema jer odvajaju celulozu u drvetu za lakšu konzumaciju biljaka i životinja.

3. Gliste: farmeri

Glista možda izgleda kao jednostavna životinja, ali Čarls Darvin je proveo decenije proučavajući ih i jednom je izjavio da su one odigrale ključnu ulogu u istoriji našeg sveta. One su prirodni farmeri koji oru zemlju i prave tunele u njoj. Kroz te tunele cirkulišu vazduh i voda i tako zemlja ostaje sveža i hranljiva. One gomilice koje ostaju iza glisti su bogate azotom, kalcijumom i ostalim hranljivim sastojcima i od neprocenjive su vrednosti za zdrav ekosistem.

2. Carski pingvin: roditelj

Mužjak pingvin bi sigurno dobio titulu Otac godine ako se posmatra daljina koju ova antarktička životinja prelazi za svoje leglo. Pošto pređu u proseku 80 kilometara od okeana do prave lokacije, pingvini se pare i majka snese jaje koje preda ocu. Dok se ona vraća ka okeanu da bi uhvatila hranu, otac sedi na jajetu oko 64 dana dok ne izađe mali pingvin. Tada otac ima zadatak da mališana ugreje i hrani dok se majka ne vrati. Kada se ona vrati, roditeljske dužnosti se zamene i mužjak se vraća do okeana da pojede svoj prvi obrok posle 4 meseca. Upravo kad dođe leto i led počne da se topi, mladunac je dovoljno veliki da sam pliva i pronalazi hranu.

1. Pčele: zaposleni u korporaciji

Prema jednom američkom univerzitetu, pčele godišnje zarade (Amerikanci sve obračunavaju u dolarima) više od 100 miliona dolara. Kao i u nekoj velikoj kompaniji, postoji niz uloga koje su odgovorne za nesmetan rad košnice. Direktor je matica i njen glavni posao je da snese dovoljno jaja iz kojih će izaći nove pčele radilice. One su odgovorne za sakupljanje nektara koje donose drugim radilicama u košnici. Te radilice su ženke i njihov zadatak je da prave med. Takođe, zadužene su da greju i hlade košnicu u zavisnosti od vremenskih prilika. Za njih nema odmora, slobodnih dana, pa čak ni slobodnih sati – poput ostalih životinja na ovoj listi, njihov posao traje po ceo dan bez ikakve naknade za prekovremeni rad.