10. Tasmanijski đavo

„Đavo“ u imenu ovog malog stvorenja može, pored ostalog, da bude i zbog makljaže koja prati njegovo udvaranje. Povrh toga što ima zov parenja koji bi mogao da polomi staklo, tasmanijski đavo takođe ima gadnu narav i pobiće se sa svakim ko mu stane na put – čak i sa potencijalnom partnerkom. Dobra stvar je da ovo milovanje traje samo tri dana, kada se đavolica zasiti i otera svog ljubavnika. Nije ni čudo da ovi mali šarmeri žive sami.

9. Bičorepi gušter

Ovaj vodozemac ne gubi vreme tražeći gospodina Pravog – u stvari, u ovoj vrsti nema uopšte „gospodina“. Zahvaljujući evoluciji, muškarci ne postoje, međutim ženke guštera su se snašle. One dobijaju navalu testosterona i imitiraju ponašanje mužjaka dovoljno da pokrenu reprodukciju kod druge ženke, koja može da oplodi samu sebe i položi jaja. To je pravi girl power!

8. Celebeski makaki

Ovi indonežanski ostrvljani teško mogu da budu primer deci za monogamiju, pošto se i mužjaci i ženke pare sa brojnim partnerima tokom života. Međutim, ono što ove ljubavnike čini jedinstvenim je način na koji ženke obaveštavaju mužjake da su zainteresovane. Kada je raspoložena, ženki makaki majmuna se zadnjica napuni tečnošću i natekne kao veliki crveni balon. Malo preterano, ali efikasno.

7. Paun

Kada se udvarate osobi suprotnog pola, praviti se važan možda i nije najbolja taktika, ali paunu uspeva svaki put. Ova ponosna ptica poreklom iz Indije prvo privuče pažnju ženke pretvaranjem da je pronašao hranu, a onda počne da trese svoj rep u kome ima više od 200 pera koje mogu da se rašire i do 2,5 metra. To je važna karakteristika koju ženke ocenjuju – broj tačaka na mužjakovom repu u direktnoj je vezi sa njegovim zdravljem i dugovečnošću, što više to bolje. Kod pauna, kvantitet označava kvalitet.

6. Gavčica

Za gavčicu, koja je slatkovodna riba, trojka je dobar broj – udvaranje počinje sa mužjakovim najboljim plesnim potezima i sa nadom da će smuvati školjku. Ako riba uspešno privuče pažnju školjke, ona služi kao najbolja prednost za uspešno udvaranje ženki. Samo u ovom slučaju, veličina jeste bitna – ako je školjka dovoljno velika ženka će položiti jaja u nju i kasnije će ih oploditi mužjak. Školjka služi kao inkubator, ili možda čak kao surogat majka.

5. Devičanski ždral

Ako vas devičanski ždral ikada izazove na takmičenje u plesu, učtivo ga odbijte. Ova ptica je pravi denser, i ne samo da ples koristi kao tehniku udvaranja već i kao način da pokrene svoje hormone. U stvari, ako ne plešu neće moći da polože jaja, tako da njihov opstanak zavisi od toga.

4. Indijski nosorog

Mužjaci indijskog nosoroga vole miris svoje žene, ali u njihovom slučaju, to nije baš Šanel 5. Miomiris ženkine mokraće je dovoljan da uzburka mužjakova osećanja, a sa čulom mirisa koje može da parira lovačkom psu ovaj nosorog ga može namirisati sa par kilometara udaljenosti. I mužjaci i ženke su veoma kratkovidi tako da prvo napadaju pa onda postavljaju pitanja. Kada se zbliže, udvaranje postaje igra jurenja u kojoj ženka igra grubo da bi zadržala svog momka tri dana.

3. Crvenostrana zmija podvezica

U ovoj vrsti su ženke u velikoj manjini, tako da ide 3000 mužjaka na jednu ženku. Sa ovakvom verovatnoćom izboriti se za devojku je veoma teško, a postaje još teže kad ženka ispusti seksi feromone od kojih momci polude. Ali oni brzo uče tako da su naučili kako da imitiraju taj miris da bi skrenuli pažnju konkurenciji, u prevodu – glume žensko da bi dobili žensku.

2. Kakapo papagaj

Ovaj retki papagaj se kući u dubokim šumama Novog Zelanda, ali pošto ne ume da leti od suštinske važnosti je da se partner privuče. Nije lak zadatak za mužjaka da privuče možda jednu od šest živih ženki na ostrvu veličine 60 km2. Uporni udvarač će dati sve od sebe tako što će se pozicionirati na čistini i ispuštati pozive za parenje i do 10.000 puta na dan. Njegov zov je na jako niskoj frekvenciji tako da se više oseća nego čuje, ali takođe je veoma jak i može da se čuje i na 4 km udaljenosti.

1. Crvenoleđi pauk

Crvenoleđi pauk je na vrhu liste zato što bi on bukvalno ubio za malo akcije – i to i radi! Udvaranje počinje tako što se mužjak prevrne u poziciju za seks i ismeva ženku tako što postavi svoju zadnjicu ispred njenih otrovnih kandži. Ženka ga rado posluša i gricne ga, ali pre nego što se otrov ubaci mužjak odjuri iz tog smrtonosnog zagrljaja. Šteta što ne može da pobegne dovoljno – na kraju se vrati da bi ga ženka pojela. To je jedan od načina da se izbegnu bračne svađe.

Izvor: animal planet