Ajkule su, sa svojim oštrim zubima i užasnim izgledom, najefikasniji predatori okeana. Međutim, ova lista pokazuje da su one mnogo više od bezumnih mašina za ubijenje.

1. AJKULE ČEKIĆARE

Ajkule čekićare su relativno nove u svetu ajkula, pošto su im bizarne glave u obliku čekića evoluirale pre otprilike 50 miliona godina. Naučnici nisu baš sigurni koju korist imaju od tog oblika – možda veće prostiranje njihovih senzora mirisa koje im pomažu da lociraju hranu preciznije i na većoj udaljenosti.

2.  Ajkule goblini

Ajkule goblini se retko viđaju i to nije loša stvar ni za nas ni za njih. Pošto žive na dubinama od nekoliko stotina metara, one imaju polu-providnu kožu koja im daje ružičastu nijansu. Za čudnu izraslinu na vrhu njihovih glava se pretpostavlja da  služi kao napredni sistem elektro prijemnika koji im pomaže da dođu do plena u potpunom mraku. Kao i mnoge druge ribe koje žive na velikim dubinama, ajkule goblini primenjuju sistem usisivača za hranjenje koji bukvalno usisava plen u usta.

3. Morski pas lisica

Ajkule su raznovrsne ubice od zuba do repa – naročito repom u slučaju psa lisice. Šest metara dugačak pas lisica može imati polovinu svoje ukupne dužine u repu. Istraživanja pokazuju da je njihova tipična tehnika lovljenja plena – plivanje kroz jata riba i mlaćenje repom, pa vraćanje istim putem da bi pojele ošamućene ili ubijene ribe. Psi lisice se, uostalom kao i sve ajkule koje žive u površinskim slojevima svetskih okeana, suočavaju sa izlovljavanjem, ne samo zbog mesa već i zbog svojih peraja – za pravljenje supe.

4. Naborana ajkula

To su ribe koje žive na velikoj dubini i retko se viđaju na površini, mada su čest plen ribolovaca koji češljaju dno. Dugačke i nalik na jegulje, ove ajkule se smatraju zaostatkom iz ranog perioda evolucije ajkula. Naborane ajkule su ozloglašene zbog svoje čudne vilice. Otprilike tristotine trokrakih zuba postavljenih u 27 redova ispunjavaju usta ove ajkule. Ako pomnožite videćete da imaju oko 1000 oštrih udica na koje mogu da uhvate svoj plen. Možda su primitivne, ali smrtonosne jesu sigurno.

Slika preuzeta od www.underwaterhangover.com

5. Pigmejska ajkula

Spada među najmanje članove familije ajkula i dostiže maksimalnu veličinu od 25 centimetara. Na sebi ima fotofore (organe koji emituju svetlost) koje joj pomažu da se sakriju i od plena i od predatora u svetlosnim uslovima koji vladaju oko nje.

6.Bela kit-ajkula

Albino životinje se mogu pronaći u skoro svakoj vrsti i ajkule nisu izuzetak, s tim se da ova 11 metara dugačka albino ajkula ističe.

7. Testerače

Testerače imaju jednostavnu tehniku: kada vide plen zamahnu svojim kljunom punim zuba, pa pojedu iseckane komade. Dođoh, videh, ručah.

8. Grenlandske ajkule

Grenlandske ajkule su možda poznate i kao ajkule spavači, ali nemojte da vas to zavara – smrtonosne su kao i njihove bele rođake. Ispitivanjem sadržaja stomaka jedne mrtve grenlendske ajkule otkriveni su ostaci belog medveda i, jednom prilikom čak ceo karibu, doduše bez rogova. One se ponašaju kao morski krokodili jer sačekuju životinje da se približe ivici vode. Dugačke su i do 6 metara i mogu biti teške preko tone. Mogu živeti preko 200 godina. Sigurno mislite da su Eskimi srećni kada bi ulovili ovoliko mesa, ali nije tako. Njihovo meso sadrži jak neurotoksin.

9. Velikouste ajkule

Velikouste ajkule rastu do 5 metara i mogu biti teške do 2,5 tone. Oko usta imaju fotofore koje plenu izgledaju kao velika reklama u koju brzo upadnu. Ova vrsta je jako retka i od 1976. godine kada je prvi primerak opisan, samo ih je 51 viđena ili uhvaćena.

10. Spiralozuba ajkula – Helikoprion

Ova vrsta je izumrla, a imala je zube u obliku cirkularne testere i sigurno je najbizarnija od svih ajkula na ovoj  listi.