10. Tarantula

Tarantule spadaju među najopasnije životinje na planeti sa dobrim razlogom. Ne samo da su džinovi (u odnosu na ostale paukove), već su tako vešti lovci da nijedna mala životinja koja se nalazi u njihovoj okolini nema nikakve šanse da preživi. Tipičan način lova tarantula je strpljenje. Smireni čekaju  nesrećnog prolaznika i iskoče na njega bez ikakvog upozorenja. Zbog svoje veličine, a mogu biti 13 cm dugačke a raspon nogu im dostiže i do 30 cm, tarantule mogu brzo da savladaju svoj plen i da ga zdrobe velikim kandžama. Na kraju, uvaljaju svoj budući obrok u sokove za varenje i pojedu ga.

9. Crna mamba

Titulu najstrašnije životinje u Africi vrlo lako može da ponese crna mamba, velika otrovna zmija koja živi u jugoistočnom delu kontinenta. Dobila je ime po crnoj unutrašnjosti usta, koju pokazuje pre nego što napadne. Ove životinje su obično vrlo stidljive, ali mogu biti ekstremno agresivne kada ih neko ugrozi. Kada napadaju, ujedaju žrtvu više puta ispuštajući smrtonosnu mešavinu neurotoksina i kardiotoksina. Nekada, ujed crne mambe je bio 100% fatalan. Sada se ta brojka smanjuje zbog pronađenog protivotrova.

8. Pirana

Od svih riba u svim svetskim vodama, pirana ima najgoru reputaciju. Dovoljan je pogled na njene oštre zube i moćnu vilicu pa da vas prođe jeza. Širom sveta poznata po svom agresivnom ponašanju kada se hrani, pirana ipak možete naći samo u slatkim vodama Južne Amerike. Obično jedu u zoru ili u sumrak, vrebajući male životinje koje prolaze. Tada napadaju i proždiru svoj plen sa svirepošću koja nema svoj pandam u slatkovodnim sistemima. Ponekad se udružuju da bi savladale mnogo veći plen, poput konja, kapibara ili čak i ljudi.

7. Sivi vuk

Većina najboljih svetskih predatora su samci koji više vole da se oslone na sopstvenu snagu kada love. Ali za sivog vuka uspeh lova zavisi od saradnje sa drugima. Tipičan napad vuka počinje tako što članovi čopora nateraju plen da beži. Ne samo da je samu životinju lakše savladati nego kada je u krdu, već životinja koja trči predstavlja manju pretnju nego ona koja je u položaju za borbu. Tada, alfa mužjak vodi poteru sa alfa ženkom iza sebe. Kada se žrtva saplete i padne, čopor je opkoli i ubije.

6. Komodo zmaj

Najveći od svih guštera, Komodo zmaj je moćan gmizavac koji dostiže i do 150 kilograma i dužinu veću od 3 m. Komodo ima višestruke prednosti kao grabljivica: brzinu, snagu i izdržljivost dovoljne da savlada dvostruko veću životinju. Takođe ima otrovan ujed: bilo koja žrtva koja preživi napad Komodo zmaja će najverovatnije podleći ranama vrlo brzo. Uglavnom love tako što prave zasedu plenu, ali su takođe dobri trkači i plivači. Kao odgovor na sve ovo, njihov organizam je u stanju da svari ogromne količine hrane u jednom obroku.

5. Krokodil

Nema ničeg strašnijeg od grabljivca koji vreba ispod vode svoj plen, koji sakriven u okruženju nemo posmatra svoju žrtvu i planira njeno ubistvo. Broj 5 u ovom odbrojavanju je krokodil, tihi i veoma nasilan predator. Dugačkim, moćnim čeljustima i zubima krokodil lovi razne životinje. Neke vrste kao što je Nilski krokodil, mogu da ubiju veoma velike životinje poput zebri i bivola. Tipičan način lova je čekanje blizu obale da životinja dođe na pojilo, iznenadno odvlačenje nesretne životinje ispod vode i silovito okretanje tela i otkidanje komada mesa.

4. Kit ubica

Kao što ime sugeriše, kit ubica je smrtonosan grabljivac kod koga je pomešana fantastična veština sa izuzetnom fizičkom snagom. Orke imaju veliki broj tehnika u lovnom arsenalu, koje omogućavaju da im ishrana bude raznovrsnija od svih vodenih grabljivaca. Na primer, obožavaju da odgurnu foke i pingvine sa ledenih santi da bi ih sačekali u vodi. Takođe su poznati po tome da se namerno nasukaju da bi dohvatili foke na obali. Veoma društvene životinje, kitovi ubice žive u grupama od nekoliko desetina jedinki koje zajedno učestvuju u lovu. Poznato je da čak uspešno love i velike bele ajkule.

3. Grizli

Grizli je verovatno najopasnija životinja u Severnoj Americi. Ovaj moćni predator može dostići preko 2 metra visine i preko 400 kilograma težine. Jednim udarcem može ubiti čoveka, a jake vilice mogu pojesti raznovrsnu hranu, uključujući i velike sisare. Grizliji su dobri plivači i brzo trče. Susresti se licem u lice sa ovom životinjom u divljini može biti vrlo mučna situacija, ali je najbolja reakcija stojati i uzdržati se od bežanja. Izmereno je da mogu da trče brzinom od 60 km/h, a bežanje bi moglo da ih podstakne da to i prikažu.

2. Lav

Ne nazivaju ga kraljem džungle bez razloga. Lavovi love neke od najvećih životinja na Zemlji, a deo njihovog uspeha leži u činjenici da sarađuju u svojim pohodima. Žive u grupama i mladi lavovi vrlo brzo nauče gde im je mesto u čoporu tako što se igrom vežbaju da love i tako savladavaju tehnike lova, a pored toga određuju im se uloga u lovu. Stopa uspešnosti im je tek 20%, ali i to je impresivno kada se zna da su njihov plen velika stvorenja koja imaju ogromnu fizičku snagu.

1.Velika bela ajkula

Bilo koja životinja koja ima tu nesreću da ga pojuri baš velika bela ajkula ima veoma malu šansu da preživi taj napad. Velika bela je moćna životinja: brz je plivač i sjajan akrobata koji je sposoban da visoko iskoči iz vode da bi iznenadio plen. Ima više redova reckavih, oštrih zuba koji izrastu opet čim jedan ispadne. U stvari, jedna ajkula može imati preko 50000 zuba u toku života. Velike bele obično počinju svoje napade jednim užasnim ujedom. Ajkula potom čeka da žrtva oslabi zbog rane pre nego što se vrati i pojede je na miru.

Izvor: AnimalPlanet