Iverak

I dok podvodna kamuflaža ne može spasiti iverka od udica, pomaže mu da se zaštiti od morskih grabljivica  (i da iznenadi svoj plen). Ova pljosnata riba provodi dane ležeći na dnu okeana, prilagođavajući svoju pojavu boji stena i peska koje je okružuju.

Sipa

Neka podvodna stvorenja imaju tvrdu kožu ili oklop da bi se zaštitila od predatora, ali ne i sipa: Ona je više nalik na baštenskog puža. Međutim u ovom slučaju, najbolja odbrana je napad – u obliku naizgled besprekorne kamuflaže koja joj dozvoljava da se prikrade plenu i sakrije od grabljivica. Menjanjem boje i teksture da bi se prilagodila stenama i biljkama, sipa se čuva – i u ekstremnim situacijama, ima rezervu mastila koju će ištrcati kao poslednje sredstvo.

Buba zlatna kornjača

Dok drugi insekti i ribe menjaju boju menjanjem izgleda svog pigmenta, buba zlatna kornjača ima drugačiji pristup: tri sloja ispod oklopa su popunjeni malim žlebovima koji, kada se popune telesnim tečnostima, pretvaraju oklop u ogledalo koje odbijaju sunčevu svetlost. Međutim bez tečnosti, vidi se crveni pigment koji se nalazi ispod slojeva; naučnici smatraju da je to verovatno trik kojim se buba služi da prevari grabljivice i da im se prikaže kao loš zalogaj.

Severnopacifički džinovski oktopod

Biolozi su našli primerke ovog mekušca koji su teški i do 75 kilograma, koji stavljaju ovog oktopoda među najveće u okeanu. Ipak uprkos njihovoj veličini, lako ih je promašiti: Vrlo lako ih možete zameniti sa žbunom morske trave. Obično smeđa stvorenja takođe menjaju svoju boju na osnovu raspoloženja, tako da bi trebalo da se čuvate crvenih – ljuti su.

Panter kameleon

Panter kameleon je obično prijateljski nastrojena životinja koja živi na Madagaskaru i Ugandi i popularan kućni ljubimac a njegove dramatične promene boje koje se dešavaju u skladu sa raspoloženjem i okruženjem su fascinantne za posmatranje. Postoje situacije u kojima on menja boje od tamno zelene preko smeđe i narandžaste do plave za manje od jednog minuta.

Arktička lisica

Gmizavci i ribe su poznati po svojim promena boje kože, međutim ta karakteristika nije uobičajena za sisare. Ipak, arktičke lisice se prilagođavaju promenama godišnjih doba i menjaju svoju krzno, od svetlo smeđe koja im pomaže da se stope sa stenama i prašinom leti do jarke, snežno bele zimi. Ovaj trik pomaže lisicama u lovu na svoj plen – iako su poznate da, dok je u divljini plen oskudan za vreme hladnijih meseci, prate drugog belog grabljivca – belog medveda – i čiste za njim ostatke hrane.

Pauk-cvet

Paukovi bi mogli da uzimaju časove u kamuflaži od svog rođaka pauka-cveta. Ovi paukovi čekaju strpljivo u zasedi u lišću na svoj sledeći obrok koji će tuda proći; dok čekaju, oni reaguju na svetlost koju reflektuje biljka na kojoj sede i prelivaju se u žutu, belu ili zelenu boju koja ih čini skoro nevidljivim.

Peronova žaba

Ova australijska žaba stvara svoj dom u tropskim i običnim šumama, tako da se njihova umrljana boja lako prilagođava – i može da se promeni za nekoliko sekundi kao rezultat promene temperature, vlažnosti i svetlosti. Međutim, ako ne možete prepoznati njihovu boju, kreket im ne možete promašiti. Njihov jedinstven zov im je dao nadimak – «Žaba sa manijakalnim smehom».

Morski konjici

Morski konjici spadaju u najšarenije ribe okeana – i možete ih naći u crnoj, smeđoj, sivoj, beloj, crvenoj, žutoj i zelenoj boji i možete ih posmatrati kako menjaju boju u odnosu na pozadinu. Tako su dobri u skrivanju da ih i profesionalci teško opažaju – ponekad je samo rep onaj koji ih odaje.

Oktopod imitator

Oktopodi imitatori nemaju takvu sposobnost menjanja boja kao neka druga stvorenja na listi, ali poseduju drugu impresivnu sposobnost: prilagodiće svoj oblik različitim ribama i, u nekim situacijama, čak zna da kopira najvećeg neprijatelja neke grabljivice. Na ovom snimku, on imitira ribu škorpiona, iverka i, da bi oterala češljoustku, morsku zmiju.

Preuzeto od Treehugger