Svaki put kada biološko doba nestane, nekoliko stvorenja ostane iza njega. Milionima godina kasnije, neka od njih su još sa nama. Ponekad se te životinje nazivaju „živim fosilima“, ali to nije dobar izraz. Bolje zvuči „evolutivno različiti“, ali ma kako ih zvali one su fantastično jedinstvene.

Tarsier sa ostrva Siau

Tarsieri su najmanji poznati primati i moderni potomci njihovog roda mogu da se nađu u praskozorju modernih sisara. Prilagođene za noćni lov na insekte i ostale beskičmenjake, njihove glave mogu da se rotiraju skoro za pun krug a oči mogu da budu čak teže i od mozga.

Kha-nyou

Sve dok biolozi nisu pronašli nekoliko primeraka među tezgama sa hranom na pijaci u Laosu, za Kha-Nyou – poznatijeg kao Laoski pacov – smatralo se da je izumro pre 11 miliona godina, zajedno sa svim životinjama iz te porodice. Genetska analiza pokazuje da je poslednja životinja sa kojom je delio zajedničkog pretka živela pre 44 miliona godina.

Sunda pangolin

Prekriveni keratinom, materijalom od koga su nam sačinjeni nokti, pangolini su se odvojili od edentata (bezubih) – kojima pripadaju lenjivci, mravojedi i oklopnici – pre 60 miliona godina. Pangolini su noćne životinje koje provedu dan spavajući sklupčane u loptu. Obzirom da nemaju zube, imaju jake kandže i dugačak jezik uz pomoć kojih love mrave i termite. Jedna od najređih vrsta je Sunda pangolin.

Azijski tapir

Od četiri vrste tapira, azijski najviše liči na one koji su živeli pre 50 miliona godina, na početku evolucione grane koja je kasnije izrodila konje i nosoroge, njihove najbliže rođake. Za njihove mesnate njuške se smatra da su skorašnja evolutivna adaptacija.

Hispaniola solenodon

Prilično ružna stvorenja koja se hrane insektima i koja su se odvojila od ostalih sisara pre 76 miliona godina. Dve činjenice u vezi sa solenodonima su interesantne: prva je da ženke imaju dve bradavice smeštene na zadnjici, a druga – otrovna pljuvačka. Solenodoni spadaju među retke sisare koji su otrovni.

Kljunar

Neprikosnoveni šampion u evolutivnoj različitosti, kljunar je poslednji član porodice koja je živela pre 150 miliona godina. Poput hispaniole i kljunari su otrovni, ali ga izbacuju iz bodlji koje se nalaze na zadnjim nogama. Ženka nosi jaja iz kojih se izlegu mali goli kljunari. Takođe, ženke nemaju bradavice već mleko izlazi iz potkožnih žlezda i curi niz krzno odakle ga mladi piju.

Kineski džinovski salamander

Najveći vodozemac na svetu može dostići dužinu od skoro 2 metra i težinu od 50 kilograma. Njegovi preci su živeli pre 50 miliona godina ali su bili mnogo manji od njega.

Arčijeva žaba

Bukvalno nepromenjen već 150 miliona godina, ovaj primitivni stanovnik Novog Zelanda napada čak i ptice. Arčijeve žabe imaju mišiće za davno izgubljen rep, ali nemaju bubne opne. Umesto sluha, u komunikaciji koriste čulo mirisa.

Pečurkasti koral

Za razliku od ostalih korala koji žive u kolonijama, pečurkasti korali su samci. Rođaci su sa samo jednom vrstom.

Okarito kivi

Kivi je ptica veličine kokoške kojoj je data privilegija evolucije u trajanju od nekoliko miliona godina bez predatora. Kada su u Australiju počeli da se donose psi i mačke, situacija se promenila. Najređi od svih kivija je Okarito kivi, otkriven 2003.godine i trenutno ih ima oko 350 primeraka. Može da živi čitav vek, ali izgleda da ide stopama dodoa.

Izvor: Wired magazine