Током целе године реализује се акција тражења највећег загађивача, као и највећих заштитника животне средине за 2011. годину, док се завршна манифестација уз доделу “ЦРНОГ и ЗЕЛЕНОГ ЛИСТА”, одржава једном годишње и то у Сремским Карловцима, као еколошки чистој животној средини, богатој природним и
културним вредностима. Организатори ове акције су Покрет горана Војводине и Радио Београд 2. Покрет горана се од 2010. године придружио Радио Београду 2. који већ 29 година у оквиру еколошког магазина “Чекајући ветар” организује овај редак догађај.

У акцији су учествовали заинтересовани грађани са подручја целе Србије, који су предлагали појединце, удружења, компаније и институције за „ЗЕЛЕНИ ЛИСТ“ или „ЦРНИ ЛИСТ“ на основу пројеката или акција реализованих у 2011. години којима је дат значајан допринос очувању или нарушавању животне средине.

Добитник ЦРНОГ листа за 2011.

Фабрика уља и биљних масти
„Витал“ из Врбаса

За дугогодишње занемаривање штетног утицаја отпадних вода из
фабрике, и поред погона за прераду, који годинама загађују Велики
бачки канал и изостанак улагања у заштуту животне средине.

Добитници ЗЕЛЕНОГ листа за 2011.

1. Удружење Еко парк, Крагујевац

За ентузијазам који се доказује практичним радом на терену. У оквиру Еко парка формирали су зоо-врт, јапански врт, производњу цвећа, дечји парк и велику летњу сцену.

2. Уредник електронског еколошког билтена „ЕКО-НЕЦ“ Милисав Пајевић из Крагујевца

За успешно уређивање и вођење електронског гласила које указује на значај енергетске ефикасности, одрживог развоја и очувања природе и подстицање свих активности усмерених ка заштити животне средине.

3. Предузеће за рециклажу пластике “Greentech”, Нови Сад

За успешан рад на рециклажи ПЕТ амбалажног отпада, подстицање индивидуалних сакупљача да уђу у легалне токове; за улазак у сакупљачку инфраструктуру и едуковање грађана о важности рециклаже кроз различите акције.

4. Покрет горана Бруса

За пошумљавање 14 ха голети, производњу 12 хиљада садница тополе у горанском расаднику и организацију бројних акција васпитног и едукативног карактера.

5. Душан Рашета-новинар, уредник Еколошког магазина радио ”Сава” Београд ”202”, Београд

За четврт века заштите простора у коме живимо и онда када се моћницима то не свиђа са позиције новинара и уредника еколошког магазина, уз помоћ људи које бира за саговорнике

6. Сузана Дулић члан Градског већа Суботице за екологију и комуналије

За нове пројекте озелењавања и уређења паркова, за иницијативу да се на територији Суботице знатно повећа проценат зеленила и да школска дворишта и паркови добију нове мобилијаре.

7. Владимир Вања Грбић и “Борци за Дрину”

За успешан спој младалачке енергије, науке и грађанске иницијативе. Под вођством Владимира Вање Грбића, предузете су мере заштите младице у Дрини. Вештачки мрест ове ретке и заштићене врсте једини је начин за њен опстанак.

8. Александра Брзак, уредница еколошке стране у Дневнику

За истрајност и упорност да се на еколошкој страни у Дневнику редовно и објективно извештава о свим важним догађајима, акцијама и инвестицијама у области заштите животне средине на подручју целе Војводине.

9. Вукоман Р. Максимовић, професор из Зрењанина

За дугогодишњи активан рад на заштити животне средине, за вођење пројекта допуне дрвореда у селима око Зрењанина и стручно руковођење акције “Вратимо живот Бегеју”.

10. Удружење грађана „Кобра“, Доња Топоница

За низ акција које су протеклих година учиниле да њихово место стварно постане “Село за двадесет други век” на пољу заштите животне средине, што је и назив једног од последњих пројеката и давање одличног примера осталим местима у околини која их прате у том развоју.