Овим путем желимо да подсетимо да се на овај дан, 26. априла 1986. године, догодила катастрофа у нуклеарној електрани “Лењин” у Чернобиљу, Украјна. Ова катастрофа сматра се једном од највећих еколошких катастрофа у историји. Њене се последице могу осетити и данас.

Група истраживача из Чернобиља желела је да тестира да ли турбине реактора четири могу да произведу довољну количину енергије за одржавање расхладних пумпи док се не укључи сигурносни дизел генератор.Током теста, изненада је дошло до експлозије, а температуре у реактору порасле су на преко 2000ºЦ. При том је у атмосферу ослобођен ‘облак’ радиоактивности, који се проширио небом изнад већег дела Европе. Тачни узроци несреће још увек су непознати, али се смат ра да су изазвани комбинацијом лошег дизајна реактора и грешком оператера.
Највећем зрачењу били су изложени радници и ватрогасци који су се борили са упаљеним реакторима. Број људских жртава броји од пар стотина до више од 400 хиљада оних који имају трајне последице излагања прекомерној дози зрачења. Тачан број жртава никада неће бити познат.

Ова катастрофа није издвојен пример. Недавно се десила огромна експлозија нуклеарног реактора у Фукушими, Јапан. Свет је још једном уздрман, а многе земље су кренуле да размишљају о затварању и престанку изградње нових нуклеарних електрана.

 

Овом акцијом желимо да подигнемо свест не само о овој катастрофи, већ и о проблемима које изазивају друга нуклеарна постројења широм света. Нуклеарни отпад услед неодговарајућег складиштења као последицу има, између осталог, измену биодиверзитета а самим тим и човекове животне средине. То са собом повлачи здравствене, економске, али и многе друге проблеме. Управо то је разлог због којег се залажемо за обновљиве изворе енергије који су сигурни, како за човека тако и за целокупан биосистем.

Зелена омладина Србије ће наставити да се бави проблемом коришћења нуклеарне енергије и у будућем периоду. Овом приликом Вас позивамо да нам се придружите у акцији како бисмо обележили двадесет шест година од Чернобиљске катастрофе, и тиме подсетили грађанство на штетност нуклеарне енергије.